Törlik a néger kategóriát az amerikai népszámlálók

2013. február 27. - 10:44 | Külföld

Törli szóhasználatából a "néger" (negro) kifejezést az Egyesült Államok Népszámlálási Irodája, amikor felméréseiben az amerikai feketéket fogja kategorizálni - közölte kedden a The Washington Times.

Nicholas Jones, az iroda statisztikai osztályának vezetője bejelentette, hogy faji elkülönítés korából származó szó helyett a hivatal a jövőre esedékes városfelmérésében az érintettekkel kapcsolatban már kizárólag csak a "fekete" (black) és az "afroamerikai" (African-American) kifejezést fogja alkalmazni. Jones rámutatott, hogy ma már csak nagyon kevés fekete amerikai azonosítja még mindig "négerként" magát és sokan "sértőnek és elavultnak" tartják az elnevezést.

A "néger" kategóriát először 1900-ban használták az amerikai népszámlálások történetében, korábban az afrikai eredetű embereket "színesnek" hívták. A "néger" elnevezés használata a 20. század első felében, a "fajok" közötti egyenlőtlenség évtizedeiben általános maradt az Egyesült Államokban, a 60-as évek polgárjogi mozgalmai azonban ezt elutasították és támogatóik magukat "feketének", vagy "afroamerikainak nevezték".

A "néger" elnevezés ugyanakkor gyakran szerepelt Martin Luther King beszédeiben és több, a 60-as évek előtt feketék által alapított szervezet és intézmény nevében fennmaradt. Ilyen az Egyesült Néger Főiskolai Alap, amelyet ma inkább már csak UNCF-ként szoktak emlegetni, az intézmény angol elnevezésének kezdőbetűi alapján.

Az amerikai kormány már a 2010-es népszámláláskor sem kívánta alkalmazni a "néger" kategóriát, ám végül visszakozott, arra hivatkozva, hogy idősebb, főleg a déli államokban élő feketék még mindig ekként határozzák meg önmagukat. A kérdőívek kipostázása azonban tiltakozásokhoz vezetett.

Az amerikai lakosokat hivatalosan öt fő kategóriába sorolják be, ezek közül 2010-ben az egyik a "fekete, afroamerikai vagy néger" volt. A 2000-es népszámláláskor még mintegy 50 ezren vallották magukat "négernek", de számuk egy évtizeddel később 36 ezerre csökkent.

MTI/para