RMDSZ-állásfoglalás az anyanyelvhasználat és a székely zászló ügyében

2013. március 3. - 19:43 | Külföld

Martonyi János külügyminiszter hétfőn kétnapos hivatalos látogatásra Bukarestbe utazik, ahol Titus Corlatean román külügyminiszterrel folytat megbeszélést, találkozik a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetőivel, majd - várhatóan Daniel Barbu román kulturális miniszterrel közösen - a Balassi Intézet Bukaresti Kulturális Központjában megnyitja a Bánffy Miklós emlékkiállítást.

Kedden a kétkamarás román parlament mindkét házelnöke és Victor Ponta román miniszterelnök is fogadja a magyar külügyminisztert. A román külügyminisztériumban hétfőn konferenciát szerveznek a két külügyminiszter részvételével a magyar-román Stratégiai Partnerségi Nyilatkozat aláírásának tízedik évfordulója alkalmából.

Martonyi János az M1 egyik műsorában korábban kifejtette: látogatásának célja, hogy az utóbbi időben tapasztalt "kisebb-nagyobb viták" ellenére lehetőleg megpróbálják megőrizni a román-magyar stratégiai partnerség értékes elemeit.

Titus Corlatean pénteken úgy nyilatkozott: reméli, hogy a magyar-román kapcsolatok vitás kérdéseit sikerült diplomáciai kereteket közé terelni, mert a sajtón keresztül való üzengetés és a tüntetések nem oldanak meg semmit.

Martonyi János román kollégája októberi, budapesti látogatását viszonozza. A találkozó előtt a két külügyminiszter telefonon is beszélt egymással február hetedikén, miután előző nap a román fél sérelmezte, hogy Németh Zsolt szót emelt a székelyföldi jelképhasználat korlátozása ellen. A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára február elején azt mondta, hogy "zászlóháború dúl" a Székelyföldön, és úgy fogalmazott, azáltal, hogy Kovászna megye és Hargita megye kormánymegbízottja is körlevélben tiltotta meg a székely zászló kitűzését, "szimbolikus agressziónak vagyunk szemtanúi".

Az államtitkár arra buzdította a magyarországi önkormányzatokat, hogy - szolidaritást vállalva a székelyföldi településekkel -, tűzzék ki a székely zászlót. Azóta a főváros több kerületében, valamint az ország sok településén kitűzték a zászlót az önkormányzat épületére, továbbá február közepén a Parlament épületére is kitették.

(1/3) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: