Miloš Zeman tiszteletben tartaná, ha a kommunisták is tagjai lennének a cseh kormánynak

2013. március 4. - 16:55 | Külföld

Miloš Zeman megválasztott cseh köztársasági elnök tiszteletben fogja tartani, ha a következő parlamenti választások várható győztese, a Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) esetleg a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjával (KSČM) együtt alakít koalíciós kormányt.

"Ha a választások olyan eredményt hoznak, hogy nem lesz más megoldás, és a győztes párt is ezt akarja majd, akkor én ezt a döntést tiszteletben fogom tartani" - jelentette ki Zeman abban az interjúban, amelyet a Týden című cseh társadalompolitikai hetilap közölt legújabb kiadásában.

Zeman kifejtette: hosszú távon az egyszínű kormányok híve. A koalíciós kormányoknál jobb megoldásnak tartja, ha a választások győztese akár kisebbségi kormányt is alakít, és a kormány stabilitása érdekében egyfajta együttműködési megállapodást köt a második helyen végzett párttal.

"Ha a CSSD megnyeri a választást, baráti módon azt fogom javasolni, hogy alakítsanak egyszínű kisebbségi kormányt azzal, hogy kössenek megállapodást a második legerősebb párttal. Ha ezen a helyen a kommunisták végeznek, akkor kössék meg a (koalíciós) szerződést Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjával" - fejtette ki az interjúban az új államfő, akit pénteken, március 8-án iktatnak be hivatalosan tisztségébe.

A szociáldemokrata párt vezetése megosztott ebben a kérdésben. A pártnak egy kilencvenes években hozott kongresszusi határozat tiltja a kormányszintű együttműködést a kommunistákkal. Ezt azonban sokan meg akarják változtatni.

Bohuslav Sobotka, a szociáldemokrata párt elnöke nemrégiben ismételten azt nyilatkozta, hogy el tudja képzelni a közös szociáldemokrata-kommunista kormányzást. Michal Hašek, a párt alelnöke hétfőn a Mladá Fronta Dnes című napilapnak nyilatkozva viszont azt mondta, hogy számára elképzelhetetlen a kommunistákkal való esetleges közös kormányzás.

MTI/para