A Jobbiknak nem érdekesek a felvidéki magyarok

2013. március 10. - 16:51 | Külföld

A Jobbik elsőszámú – nem hivatalos – partnere Szlovákiában  az MKP Via Nova Ifjúsági csoportja, a párt szoros, baráti kapcsolatokat tart fenn a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzatának vezetőivel, az MKP jelenlegi vezetését kiöregedettnek és alkalmatlannak tartja, a 2014-es parlamenti választásokon a gyenge magyar identitás miatt nem számít a szlovákiai magyarok szavazataira. Mindez abból a szigorúan bizalmas munkaanyagból derül ki, amit tavaly nyáron nyújtott be a Jobbik elnökségének Szávay István.

A Hetek által megszerzett és az ATV honlapján is nyilvánosságra hozott anyag helyzetértékelést ad a Jobbik határon túli pozícióiról, ugyanakkor javaslatokat tesz az új stratégia kidolgozására a 2014-es magyarországi parlamenti választások eredményének optimalizálására.

„A legrosszabbul Felvidéken állunk a gyenge magyar identitás miatt, de „szerencsére” itt szinte elhanyagolható a magyar állampolgárok, így a potenciális magyar szavazatok száma is, így erre a régióra kell a jövőben a legkevesebb hangsúlyt fektetni” – írja Szávay István, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetjének vezetője.

A dokumentum szerint az MKP Via Nova Ifjúsági Csoportja a nemrégen bekövetkezett tisztújítás óta „teljesen jobbikos fordulatot vett”. A Jobbik vezetője az anyagban a Via Nova új feladatát is meghatározza: az Ifjúsági Csoportnak „hosszú távon azonban el kell szakadnia a kiöregedett, jórészt alkalmatlan MKP-s vezetőktől, és egy új, nemzeti radikális pártot kell alapítania. Ez jelenleg még kérdéses, magunk segítjük és siettetjük ezt a folyamatot.” – áll az anyagban.

Szávay a dokumentumban ír az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzatáról is, ahol a Jobbiknak 2005- óta jelentős befolyása van. A külhoni stratégia kapcsán azonban a HÖK-ről is határon túli vonatkozásban ír: „Fontos megemlíteni a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzatát: ennek vezetőivel igen szoros, baráti a viszonyunk, rajtuk keresztül sok fiatalt tudtunk már eddig is elérni, és véleményüket finoman formálni”.

Annak ellenére, hogy az MKP jelenlegi vezetését Szávay kiöregedettnek és alkalmatlannak minősíti, véleménye szerint annak vezetésével korrekt kapcsolatokra kell törekednie a Jobbiknak, miközben a liberális Most-Híd párttal nincs és nem is lehet hivatalos kapcsolata a pártnak: a kevés magyar szavazó miatt az eddigieknél is kevesebb energiát és időt kell a Felvidékre fordítaniuk, ám mindezt úgy kell kivitelezni, hogy az ottani magyarok ne érezzék, hogy „pártérdekeinket a nemzeti érdek elé helyezzük.” – áll az anyagban.

Az értékelés szerint egyébként a Jobbik a határon túli magyarság körében rosszabbul áll, mint Magyarországon, a 2014-es választásokon elsősorban délvidéki és kárpátaljai szavazatokra számíthat, Erdélyt, az ottani Orbán-imádat miatt, szinte elveszettnek tekinti.

ATV / RD

https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif