Szerény menü a konklávén részt vevő bíborosok étrendjén

2013. március 12. - 18:25 | Külföld

Leves és párolt zöldség - a kedden kezdődött konklávén igencsak szerény étkek szerepelnek a bíborosok étrendjén, talán szándékosan, hogy siettessék a pápaválasztást.

A Szent Márta-házban, a pápaválasztó bíborosok szállásán főző apácák már felkészültek a levesből, spagettiből, nyársonsültből és párolt zöldségből álló menü elkészítésére - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A menü ugyan nem a középkori pápaválasztók eledeléül szolgáló kenyér és víz, de "a római éttermek választékához hasonlítva könnyen feledhető" - tette hozzá meglehetősen nyersen fogalmazva a napilap.

A lap szerint "a kórházinak is beillő étrend gyorsíthatja Szent Péter utódjának megválasztását".

Mellesleg a bíborosok, akikről az hírlik, hogy nem vetik meg a jót, az elmúlt napokban kiélvezték a római gasztronómia nyújtotta lehetőségeket.

"Főzzenek nekem egy jó carbonara tésztát, mert a harmadik nap után, ha nem választjuk meg a pápát, száraz kenyeret és vizet kapunk" - tréfálkozott Thomas Christopher Collins kanadai bíboros a Vatikánhoz közeli Venerina étteremben két nappal a pápaválasztás kezdete előtt.

Jean-Louis Tauran, aki az új pápa nevét kihirdeti majd, szintén a Venerina törzsvendége. Ő viszont a inkább a húst, és főleg a pizzát kedveli a tulajdonos szerint.

(MTI)