Az Európa Parlament tovább kíván tárgyalni a középtávú uniós keretköltségvetésről

2013. március 13. - 15:25 | Külföld

Az Európai Parlament (EP) szerdán Brüsszelben nagy többséggel megszavazott egy olyan állásfoglalást, amely a jelenlegi formájában elutasítja a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló uniós költségvetésnek a tagállamok által február elején kialakított kompromisszumos kereteit.

Meghatározza ugyanakkor azokat a célokat, amelyeket az EP küldöttségének a tagállamokat képviselő soros EU-elnökséggel - jelen esetben az ír kormánnyal - folytatandó tárgyalások során követnie kell az egyetértés kialakítása érdekében.

Az EP-állásfoglalás rávilágít a kifizetések terén jelentkező hiányra, aminek következtében számlák maradnak rendezetlenül, és uniós programok állhatnak le. A tavalyi hiány miatt több program - például az Erasmus, a kutatási keretprogram és a szociális alap is - év közben kifutott a pénzből.

Az EP ragaszkodik ahhoz, hogy a 2012-es kifizetetlen számlák ügyét a többéves keretköltségvetésről szóló tárgyalások lezárása előtt oldják meg, ahogy arról már a tavalyi költségvetési tárgyalások során is megállapodtak. A parlament emellett kötelezettségvállalást vár a tagállamokat képviselő Tanácstól a 2013-ban esedékes számlák tényleges idei kiegyenlítésére. Az unió - hangoztatták az állásfoglalást megszavazó képviselők - így kerülheti el azt, hogy az új költségvetési periódus rögtön hiánnyal induljon. Az EU költségvetése az uniós jogszabályok értelmében nem lehet deficites.

Az Európai Bizottság által eredetileg indítványozott keretköltségvetés számait a tagállamok közt lefolytatott alkudozások eredményeként - a kiadások lefaragását követelő országok nyomására - jelentősen csökkentették. Az EP túl soknak tartja a kiadások lefaragását, a tagállamok megállapodásában foglaltnál sokkal "ambiciózusabb" költségvetéssel képzeli el a válságból való kilábalást.

A középtávú uniós keretköltségvetésről szóló rendelet életbe lépéséhez az Európai Parlament egyetértése szükséges. Ha 2014 elejéig nem születne megállapodás, akkor az inflációval kiigazított 2013-as költségvetés határozná meg a 2014-es kiadások lehetséges mértékét.

(MTI)

Címkék: Európa Parlament