Az új pápát nem fogja érdekelni Moszkva?

2013. március 14. - 10:48 | Külföld

Oroszország kívül esik majd az új pápa érdeklődési körén - fejtette ki az orosz Kommerszant FM rádió főszerkesztője és egyben kommentátora, Konsztantyin Eggert.

A tekintélyes orosz kiadóvállalat rádiójának főszerkesztője szerint az új katolikus egyházfő a harmadik világban fejt majd ki misszionárius tevékenységet, és nem lesznek számára annyira fontosak a kapcsolatok Moszkvával.

Konsztantyin Eggert ugyanakkor úgy vélte, hogy éppen ez közelítheti egymáshoz a két egyházat és segítheti elő a római pápa és az orosz ortodox egyházfő találkozását. Ferenc pápa megválasztásának Oroszország szempontjából "nem lesz negatív következménye, de hogy lesz-e pozitív eredménye, meglátjuk" - vélekedett a kommentátor.

Az új pápa kiválasztásakor ismét kompromisszumot kötöttek a kardinálisok - vélte Viktor Hrul vallási szakértő, katolikus újságíró, aki örömmel fogadta a katolikus egyházfő névválasztását. "Szent Ferenc nagy tiszteletnek örvend Oroszországban, a katolikusok és az ortodox keresztények körében egyaránt" - mondta.

MTI/para