Ferenc pápa: Fél tüdővel él, szerény körülmények között, szereti a focit is

2013. március 14. - 08:57 | Külföld

A szerda este megválasztott Ferenc pápának egyik tüdejét fiatal korában eltávolították, egy kis lakásban élt és szeret busszal utazni - közölte a brit Guardianra hivatkozva a Hvg.hu, amely 13 kevésbé ismert tényt gyűjtött össze az új katolikus egyházfőről.

Tizenhárom pontból álló listát állított össze az I. Ferenccel kapcsolatos, ám talán kevésbé ismert tényekről a Guardian.

A lap felidézte például, hogy Jorge Mario Bergoglio argentin bíboros 50 éve egy fertőzés miatt elveszítette egyik tüdejét. Olasz származású édesapja vasúti építkezéseken dolgozott, ő maga pedig végzettsége szerint vegyész.

Szeret buszon utazni, és a közelmúltig egy kis lakásban élt, szerény körülmények között - tette hozzá az új pápáról a lap. A beszámoló megemlítette, hogy a pápa szerint a homoszexuális párok örökbefogadása a gyerekek elleni diszkrimináció egyik formája, de az óvszerhasználat megengedhető a fertőzéseke elkerülésére.

A pápaválasztás előtt argentin híveinek azt mondta, ha megválasztják, ne utazzanak Rómába és adják az útra szánt pénzt a rászorulóknak. A Guardian felidézte azt is, hogy I. Ferenc 2011-ben megmosta és megcsókolta egy egészségügyi intézményben kezelt AIDS-betegek lábát.

2009-ben Bergoglio azzal került az argentin lapok címoldalára, hogy bírálta Ernesto Kirchner akkori kormányát (Kirchner a mai argentin elnök, Cristina Fernández de Kirchner férje), mondván, hogy az elnök "imorális, illlegitim és igazságttalan" volt, amikor hagyta növekedni a társadalmi egyenlőtlenségeket Argentínában.

- Az emberi jogokat nemcsak a terrorizmussal, az elnyomással és a gyilkosságokkal lehet eltiporni, de igazságtalan gazdasági rendszerekkel is, amelyek hatalmas társadalmi egyenlőtlenségeket hoznak létre - idézi a The Guardian portálja az új argentin pápa 2009-es szavait.

Noha a katolikus doktrina terén konzervatívnak számít, bírálta azokat a papokat, akik nem voltak hajlandók megkeresztelni a leányanyák gyermekeit.

Nagyon jól úszik, és szereti a labdarúgást, emiatt említjük mi is hasábjainkon. Kedvenc csapata a Buenos Aires-i San Lorenzo, hivatalos nevén Club Atletico San Lorenzo de Almagro.

Hvg.hu/Delmagyar.hu/Hír24/para