Orbán levélben magyarázkodik Merkelnek

2013. március 14. - 17:45 | Külföld

Magyarország és a magyar kormány a legteljesebb mértékben tiszteletben tartja az európai normákat és az Európai Unió alapszerződését, a magyar Országgyűlés pedig nem fogadott el egyetlen olyan törvényt sem, amely sértené ezeket a fontos értékeket - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Angela Merkel német kancellárhoz írt levelében.

A szerdai keltezésű dokumentumot Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke juttatta el csütörtökön az MTI-nek.

A magyar kormányfő azzal összefüggésben fordult levélben a német kancellárhoz, hogy a magyar alaptörvény negyedik módosításáról vitázott csütörtökön a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag. Orbán Viktor azért kereste meg még szerdán Angela Merkelt, mert - mint írta - feltételezte, hogy a német szövetségi kormány megfelelő képviselője is reagálhat a vitában elhangzottakra.

"Szeretném Önnek ismételten kinyilvánítani, hogy Magyarország és a magyar kormány az európai normákat és az Európai Unió alapszerződését a legteljesebb mértékben tiszteletben tartja. A Magyar Országgyűlés nem fogadott el egyetlen olyan törvényt sem, amely sértené ezeket a fontos értékeket" - írta Merkelnek a magyar miniszterelnök.

Hozzátette, hogy ha a Bundestag vagy a német kormány a magyar törvényalkotással kapcsolatos bármely kérdés iránt részletekbe menő érdeklődést mutat, a magyar kabinet, mint mindig, most is örömmel áll rendelkezésükre a szükséges információkkal.

Orbán Viktor egyúttal tájékoztatta a kancellárt, hogy Magyarország európai értékek melletti elkötelezettségét szóban és írásban is megerősítette az európai uniós intézmények vezetőinek.

"A Bundestag és a német szövetségi kormány magyar politika iránt mutatott érdeklődését ezúton is tisztelettel megköszönöm" - zárta sorait a kormányfő.

Németország a magyar gazdaság legfontosabb kereskedelmi és külgazdasági partnere. A legtöbb külföldi befektető német nálunk, ezer szálon függünk a német gazdaságtól. A multikat támadó kormányzati retorika és már az eddigi különadók is nagyon fájtak a német cégeknek, de az energiaszektorral szembeni intézkedések minden eddiginél jobban kiboríthatják őket. A magyar-német konfliktus az elmúlt napokban politikai síkra is terelődött, ami tovább nehezíti a helyzetet.

"A németekkel nekünk nem jó ujjat húznunk"

"Németország a magyar gazdaság legfontosabb kereskedelmi és külgazdasági partnere. A legtöbb külföldi befektető Magyarországon német, ezer szálon függünk a német gazdaságtól. A multikat támadó kormányzati retorika és már az eddigi különadók is nagyon fájtak a német cégeknek, de az energiaszektorral szembeni intézkedések minden eddiginél jobban kiboríthatják őket. A magyar-német konfliktus az elmúlt napokban politikai síkra is terelődött, ami tovább nehezíti a helyzetet" - írja csütörtöki cikkében az index.hu.

(mti/parameter)