Övék Messi, övék a pápa

2013. március 14. - 12:39 | Külföld

"Miénk Messi, miénk a pápa" - lelkendeztek az argentinok, miután Buenos Aires közismerten nagy futballrajongó érsekét választották meg a katolikus egyház új vezetőjévé. Ferenc pápa a San Lorenzo de Almagro nevű klub szurkolója, nagy kedvence pedig Lionel Messi.

Buenos Aires jezsuita érseke többször is nyilvánvalóvá tette, hogy az 1908-ban Lorenzo Massa atya által alapított egyesülethez, teljes nevén a Club Atlético San Lorenzo de Almagróhoz húz a szíve, ha labdarúgásról van szó. A klub fennállásának centenáriuma alkalmából még misét is celebrált.

Jorge Mario Bergoglio, azaz Ferenc pápa különböző eseményeken mezeket is kapott a csapattól, pártolói tagsági igazolványa is van. Édesapja a Buenos Aires Boedo nevű kerületében működő klub kosárlabdacsapatának játékosa volt, így már gyerekként a Ciklonként emlegetett San Lorenzo drukkere lett.

A csapat színei a kék és a vörös, amelyeket még Lorenzo Massa választott a Szűz Mária iránti tiszteletből. Jorge Mario Bergoglio a klub fennállásának századik évfordulóját ünnepelve azt mondta, a csapat Szűz Mária oltalma alatt született. "Nem érdekes a másik csapat színe, mi a Szűzhöz imádkozunk" - fogalmazott.

Buenos Aires érseke bár lelkes szurkoló, mindig felemelte hangját a stadionokban történt rendbontások ellen.

A pápa kedvence: Lionel Messi

Ami Európát illeti, Ferenc pápa Barcelona-drukker, vélhetően azért is, mert legnagyobb kedvence honfitársa, Lionel Messi. A tisztelet - úgy tűnik - kölcsönös, a katalán klub csatára már szerda este nagy örömének adott hangot a Twitter közösségi portálon, hogy argentin bíborost választottak pápává.

"Argentin pápa! Micsoda öröm!" - írta a játékos, hozzátéve, hogy szeretné a válogatottal megnyerni a 2014-es világbajnokságot az új egyházfő tiszteletére.

Az argentinok világszerte boldogok voltak. "Miénk Messi és most már miénk a pápa" - hangzott az egyik népszerű szólam szerdán.

Ferenc pápa elődje, XVI. Benedek egyébiránt a Bayern München csapatának szurkolt.

(MTI)