Egy magyar jezsuita miatt bírálták Ferenc pápát

2013. március 15. - 19:19 | Külföld

Magyar az egyik jezsuita pap azon kettő közül, akinek a sorsa miatt bírálatok érték Ferenc pápát korábbi, még az argentin katonai diktatúra idején játszott szerepe miatt.

A rend németországi szóvivője Begyógyítani a XX. század sebeit címmel írott cikket jelentetett meg pénteken a rend honlapján. Ebben idézi Jálics Ferencet, aki azt mondta: nem tud állást foglalni abban a kérdésben, hogy az új pápa - akkor még Jorge Mario Bergogliként a jezsuiták argentínai provinciálisa - milyen szerepet játszott az ő letartóztatásában.

Az egyházfő bírálói azt vetik Bergogliónak a szemére, hogy megvonta a jezsuiták által adott védelmet két paptól, s ezzel gyakorlatilag zöld jelzést adott a latartóztatásukhoz. Jálics Ferencet és Orlando Yoriót 1976 májusában hurcolták el az argentin haditengerészet tisztjei, s embertelen körülmények között tartották fogva, mert azt hitték róluk, hogy az ország szegénynegyedeiben folytatott missziós tevékenységük mellett kapcsolatban álltak baloldali gerillákkal is.

A honlapon idézett Jálics Ferenc így vall: "szabadulásunk után elhagytam Argentínát. Csak több évvel később volt lehetőségünk arra, hogy Bergoglio páterral, akit időközben Buenos Aires érsekévé neveztek ki, megbeszéljük az eseményeket. Utána nyilvános szentmisét mutattunk be közösen, és ünnepélyesen megöleltük egymást. A történtekkel kiengesztelődtem, és a magam részéről az ügyet lezártam. Ferenc pápa szolgálatára kívánom Isten gazdag áldását!”

Jálics Ferenc 1927-ben született Budapesten, érettségi után belépett a jezsuita rendbe, majd 1948-ban, a kommunista hatalomátvétel után el kellett hagynia az országot. Argentínában 1957-től kezdve élt. A katonai diktatúra fogságából kiszabadulva visszatért Németországba, a bajororországi Wilhelmsthalban él, de jelenleg éppen Magyarországon tartózkodik - mondta Thomas Busch németországi jezsuita szóvivő.

Jálics Ferenc több a hitélettel foglalkozó könyvet írt. Művei németül, spanyolul és magyarul jelentek meg.

MTI/para