Az izraeli nagykövet Szaniszló Ferenc Táncsics-díjának visszavonását kéri a magyar kormánytól

2013. március 18. - 17:32 | Külföld

Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete arra kéri a magyar kormányt, hogy mielőbb vonják vissza Szaniszló Ferencnek, az Echo Tv műsorvezetőjének Táncsics-díját, mivel az elismerést "nem megfelelő embernek" ítélték oda.

Szaniszló Ferenc március 15. alkalmából részesült Táncsics-díjban, amelyet Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter adott át az újságírónak.

Az izraeli nagykövet a Facebookon hétfőn közzétett nyilatkozatában azt írta: miközben Izrael és Magyarország együttműködik az antiszemitizmus elleni küzdelemben, ilyen kitüntetések "negatív benyomást kelthetnek, és rossz irányba vezethetnek".

Ilan Mor felhívta a figyelmet arra: ezt a kitüntetést "olyan újságíró kapta, aki nyíltan antiszemita összeesküvés-elméleteket terjeszt Izrael ellen", és támogatja azt, hogy "Izraelből eltávolítsák a zsidó lakosokat, és aki úgy véli, hogy Izrael terrorista állam".

Kitért arra is: a kitüntetett újságíró úgy tekint Izraelre, mint "minden rossz forrására ezen a világon", és nyíltan kétségbe vonja Izrael létezését. Ugyanazt a terminológiát használja és terjeszti, mint "a szélsőséges terrorszervezet, a Hamász", valamint Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, mindkettő Izrael megsemmisítését akarja látni - tette hozzá.

Ilan Mor hangsúlyozta: Szaniszló Ferenc "gondolatainak nincs helyük egy szabad és demokratikus társadalomban, mint Magyarország". Emlékeztetett, hogy korábban a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap is bírsággal sújtotta az Echo TV-t Szaniszlónak a zsidó és roma emberekről tett megjegyzései miatt. A műsorvezető állításai "az új európai és magyarországi antiszemitizmus klasszikus példái" - írta.

Tiltakozásul Szaniszló Ferenc kitüntetése miatt a Táncsics-díj több kitüntetettje visszaadta a díját.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy nem volt tudomása Szaniszló Ferenc sértő megnyilvánulásairól, amelyek - mint fogalmazott - mind személyes hitvallásával, mind a kormány értékrendjével összeegyeztethetetlenek. Hozzátette, hogy a jogszabályok nem teszik lehetővé a kitüntetések és díjak visszavonását, így csak sajnálatát tudja kifejezni a rossz döntés miatt.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője aznap az MSZP sajtótagozata nevében felháborodásának és megdöbbenésének adott hangot, hogy Táncsics-díjat kapott Szaniszló Ferenc is, akit "sokan szélsőséges nézetei miatt nem tartanak erre alkalmasnak".

Pörzse Sándor jobbikos politikus hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Balog Zoltán "gerinctelen, a legnagyobb farizeus a Fideszen belül (...) és emberi becsületből nullásra vizsgázott", amiért "szóban visszavonta" Szaniszló Ferenc újságíró Táncsics-díját.

mti/para