Ciprusi bankpánik - Legkorábban kedden nyithatnak ki...

2013. március 20. - 18:59 | Külföld

A ciprusi pénzintézetek csütörtökön és pénteken is zárva tartanak, így a bankok a hétfői ünnepnapot figyelembe véve legkorábban kedden nyithatnak ki - közölte a ciprusi jegybank szerdán.

A ciprusi bankok legutóbb pénteken voltak nyitva, azóta a bankszámlákat, így az internetes bankolást is zárolták. Az intézkedés azt követően vált szükségessé, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek szombat hajnalban a bankbetétek egyszeri megadóztatásáról állapodtak meg egy mentőcsomag részeként. A ciprusi országgyűlés azóta leszavazta a javaslatot, a kormány tagjai pedig igyekeznek más intézkedési javaslatokkal előállni.

Mindeközben a ciprusi kormány közép-európai idő szerint negyed hattól válságtanácskozást tart, ahol a helyi média értesülése szerint a tőkekiáramlást gátoló jogszabálytervezetek is napirenden vannak. Emellett a bankok szanálására kidolgozott intézkedéscsomagról is tárgyal a kabinet.

A bankzár egyébként súlyosan érinti a ciprusi lakosságot. Eleddig egyedül a bankautomatákból lehetett készpénzhez jutni, de sok helyen már kiapadtak a pénzkészletek. Egyes benzinkutakon és boltokban - a befagyasztott pénzpiacok miatt - már bankkártyával, illetve csekkel sem lehet fizetni.

Nikosz Anasztasziadisz köztársasági elnök csütörtök reggelre egyeztetésre hívta a parlamenti pártok vezetőit.

A ciprusi törvényhozás kedd este utasította el az euróövezeti pénzügyminiszterek által szombat hajnalban elfogadott tervet, amelynek keretében Ciprus 10 milliárd eurónyi hitelt kapott volna, ha az ország e mellé 5,8 milliárd eurónyi saját forrást von be, elsősorban a bankbetétek egyszeri megadóztatásával.

Azóta a ciprusi hatóságok újabb javaslatot igyekeznek kidolgozni, amellyel meggyőzhetik a hitelezőket arról, hogy a bankbetétek megadóztatása nélkül is képesek előállni a hitel önrészével.

A hírügynökségi források szerint az 5,8 milliárd eurós összegből 4,2 milliárd euró származott volna abból, hogy nyugdíjpénztári eszközöket alakítanak át államkötvénnyé. Az euróövezeti szakemberek ugyanakkor ennek lehetőség elutasítják, mivel fenntarthatatlan szintre emelné az államadósságot.

A ciprusi kormány B-terve szerint ezenkívül a két legnagyobb bankot először egyesítenék, majd a portfólió minősége szerint egy jó és egy rossz bankot hoznának létre. A jó bankot egy orosz pénzintézetnek értékesítenék. A kiszemelt orosz VTB azonban már nyilvánosan cáfolta, hogy vásárolni szeretne ciprusi bankot.

A banki átalakítással kapcsolatosan a trojka azt is kifogásolta, hogy nem világos, ki viselné a rossz bank eszközállományának felszámolási költségét. A két bank összevonása, majd kettéválasztása egyébként a Nemzetközi Valutaalap előzetes tervében szerepelt javaslatként.

Ciprusi források mindeközben arról számoltak be, hogy két törvénytervezetet tárgyalhat csütörtökön a törvényhozás. Az egyikkel tőkekorlátozásokat vezetnének be a tőkekiáramlás megakadályozása érdekében, míg a másikkal a bankok szanálását hirdetnék meg.

Néhány forrás arról is beszélt, hogy még nagyon hosszú ideig zárolhatják a ciprusi bankszámlákat.

- mti/para -