Ciprusi bankpánik - Legkorábban kedden nyithatnak ki...

2013. március 20. - 18:59 | Külföld

A ciprusi pénzintézetek csütörtökön és pénteken is zárva tartanak, így a bankok a hétfői ünnepnapot figyelembe véve legkorábban kedden nyithatnak ki - közölte a ciprusi jegybank szerdán.

A ciprusi bankok legutóbb pénteken voltak nyitva, azóta a bankszámlákat, így az internetes bankolást is zárolták. Az intézkedés azt követően vált szükségessé, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek szombat hajnalban a bankbetétek egyszeri megadóztatásáról állapodtak meg egy mentőcsomag részeként. A ciprusi országgyűlés azóta leszavazta a javaslatot, a kormány tagjai pedig igyekeznek más intézkedési javaslatokkal előállni.

Mindeközben a ciprusi kormány közép-európai idő szerint negyed hattól válságtanácskozást tart, ahol a helyi média értesülése szerint a tőkekiáramlást gátoló jogszabálytervezetek is napirenden vannak. Emellett a bankok szanálására kidolgozott intézkedéscsomagról is tárgyal a kabinet.

A bankzár egyébként súlyosan érinti a ciprusi lakosságot. Eleddig egyedül a bankautomatákból lehetett készpénzhez jutni, de sok helyen már kiapadtak a pénzkészletek. Egyes benzinkutakon és boltokban - a befagyasztott pénzpiacok miatt - már bankkártyával, illetve csekkel sem lehet fizetni.

Nikosz Anasztasziadisz köztársasági elnök csütörtök reggelre egyeztetésre hívta a parlamenti pártok vezetőit.

A ciprusi törvényhozás kedd este utasította el az euróövezeti pénzügyminiszterek által szombat hajnalban elfogadott tervet, amelynek keretében Ciprus 10 milliárd eurónyi hitelt kapott volna, ha az ország e mellé 5,8 milliárd eurónyi saját forrást von be, elsősorban a bankbetétek egyszeri megadóztatásával.

Azóta a ciprusi hatóságok újabb javaslatot igyekeznek kidolgozni, amellyel meggyőzhetik a hitelezőket arról, hogy a bankbetétek megadóztatása nélkül is képesek előállni a hitel önrészével.

(1/2) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: