Merkel: az euróövezet kötelessége a ciprusi bankválság megoldása

2013. március 20. - 13:45 | Külföld

Az euróövezeti tagállamok közös kötelessége megoldani a Cipruson kialakult bankválságot - mondta Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben.

A kancellár a törvényhozás alsóháza, a Bundestag európai ügyi bizottságában folytatott megbeszélése után hangsúlyozta: "Ciprus a partnerünk, ezért közösen kell megtalálnunk a megoldást" a ciprusi pénzügyi rendszer bajaira. Hozzátette: sajnálja, de természetesen tiszteletben tartja a ciprusi parlament előző napi döntését a válságkezelési terv elutasításáról.

Hangsúlyozta: az euróövezeti tagállamok világosan jelezték, hogy a 100 ezer euró alatti összegű betétek tulajdonosait meg kell kímélni a válságkezelés költségeitől, az ennél nagyobb összegű betétek tulajdonosainak viszont részt kell venniük a válság terheinek viselésében.

Angela Merkel elmondta: a jelenlegi helyzetben egyelőre be kell várni a ciprusi vezetés újabb javaslatát, a tárgyalásokat pedig a trojka - vagyis az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) - képviselőinek kell folytatniuk tovább Ciprus képviselőivel.

Hangsúlyozta: az a legfontosabb, hogy a ciprusi bankrendszer fenntartható pályára álljon. Németország "megoldást akar", és "tisztelettel" viszonyul valamennyi ciprusi javaslathoz - mondta Angela Merkel.

A trojka a hét végén 10 milliárd eurós mentőcsomagot hagyott jóvá Ciprus számára, azzal a feltétellel, hogy ehhez Ciprus hozzátesz 5,8 milliárd eurót saját forrásból. Egyúttal bejelentették, hogy az önrész előteremtése céljából 10 százalékig terjedő egyszeri adót vetnek ki a bankbetétekre, ami pánikot váltott ki a betétesek körében. A ciprusi parlament kedden elutasította a mentőcsomagot. A ciprusi kormány a feltételek újratárgyalására törekszik és orosz segítségben is reménykedik.

- mti/para -