Ciprusi mentőcsomag - Újabb ciprusi B-terv a láthatáron

2013. március 21. - 08:14 | Külföld

Szerda esti értesülések szerint a ciprusi kormány egy újabb alternatív tervet dolgozott ki annak érdekében, hogy előteremtse a remélt euróövezeti hitelhez szükséges önrészt.

Mindezt három magas rangú kormánytisztviselő közölte Nicosiában. Az idézett tisztviselők azonban nevük elhallgatását kérték arra hivatkozva, hogy a szóban forgó tervet hivatalosan egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A ciprusi törvényhozás kedd este utasította el az euróövezeti pénzügyminiszterek által szombat hajnalban elfogadott tervet, amelynek keretében Ciprus 10 milliárd eurónyi hitelt kapott volna, ha az ország e mellé 5,8 milliárd eurónyi saját forrást von be, elsősorban a bankbetétek egyszeri megadóztatásával.

Az idézett források az említett B-tervről csupán annyit közöltek, hogy az bizonyos - nem részletezett - orosz segítség mellett magában foglal egy kisebb mértékű bankbetét-adót is.

A tervet várhatóan csütörtökön terjesztik a parlament elé, amely szavazni fog az abban foglaltakról - közölték a források.

A ciprusi állami televízió este arról számolt be, hogy a B-tervet csütörtökön a szigetország elnöke fogja bemutatni. Különadó állítólag a 100 ezer euró feletti betétekre vonatkozna.

A nap folyamán már voltak értesülések egy ugyancsak B-tervnek nevezett javaslatról, amely ugyanakkor a bankbetétek megadóztatását nem foglalta magában. Ez a terv állítólag előirányozta, hogy nyugdíjpénztári eszközöket államkötvénnyé alakítanak át, és így teremtik elő a szükséges 5,8 milliárd eurós összeg legnagyobb részét. A nemzetközi hitelezők trojkája azonban ezt a tervet egyes értesülések szerint már előzetesen elutasította.

MTI/para