Magyar-román balhé megint!

2013. március 21. - 18:08 | Külföld

Győri Enikő külügyi államtitkár csütörtökön sürgősséggel hivatalába kérette Alexandru Victor Micula budapesti román nagykövetet, azt követően, hogy Románia miniszterelnöke, Victor Ponta egy interjújában azt mondta, csak Magyarország miatt van szükség az erősebb uniós számonkérési mechanizmusra.

A Külügyminisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében közölte, az államtitkár Bukarest képviselőjének neheztelését fejezte ki Victor Ponta, az Adevarul című román újságnak kedden adott interjúja miatt, a román kormányfő szavait pedig sokkolónak nevezte.

Győri Enikő emlékeztetett, Martonyi János külügyminiszter március 4-5-i bukaresti látogatásán megállapodás született arról, hogy a két ország vezetői nem üzengetnek egymásnak a sajtón keresztül, hanem kizárólag a diplomáciai csatornákat használják a vitás kérdések megtárgyalására.

A tárca tájékoztatása szerint a román kormányfő a nyilatkozatával "csatlakozott a Magyarországot megalapozatlanul bírálók táborához". A magyar kormány képviselője sajnálkozását fejezte ki Románia nagykövetének és magyarázatot kért arra, hogy országa miért fordult szembe Magyarországgal egy rendkívül érzékeny európai ügyben - olvasható a közleményben.

Győri Enikő emellett érdeklődött arról is, hogy Bukarest valóban fenn akarja-e tartani a stratégiai partnerséget hazánkkal, valamint folytatni kívánja-e az európai uniós ügyekben történő együttműködést. Az államtitkár szerint ugyanis Románia nyílt fellépése Magyarország ellen ellentétes az európai együttműködés szellemiségével és a magyar–román stratégiai partnerség gyakorlatával - olvasható a közleményben, amelyben megjegyzik azt is, román részről az elmúlt év során is történtek más hasonló, a magyar felet aggasztó megnyilvánulások.

A magyar kormány képviselője a fentieken túl nyomatékkal kérte, ne kerüljön sor a magyar–román kétoldalú kapcsolatokat terhelő, és a magyar közvéleményre negatív hatást gyakorló nyilatkozatokra, továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy Közép-Európa országainak egy hangon kell megszólalniuk ahhoz, hogy meghallják őket Európában. Az államtitkár kiemelte azt is, hogy Magyarország jószomszédi viszonyra törekszik minden környező állammal, emellett nyugtázta, hogy Victor Ponta elítélte a magyar zászló elégetését egy romániai futballstadion lelátóján.

A Külügyminisztérium szerint Micula nagykövet megerősítette Románia együttműködési szándékának fenntartását és további felvilágosítást ígért a nyilatkozattal kapcsolatban.

mti/para