Skót függetlenség - Jövő szeptemberben népszavazás!

2013. március 21. - 17:05 | Külföld

2014. szeptember 18-ára írta ki a népszavazást Skócia függetlenségéről a skót kormány - jelentette be csütörtökön a kabinet feje az edinburghi parlamentben.

Az eddig is ismert volt, hogy a népszavazást jövőre tartják, de a pontos dátumot csak most ismertette Alex Salmond.

A skót kormányfő az időpontot bejelentő felszólalásában "történelmi napnak" minősítette a referendum dátumát.

A brit és a skót kormány tavaly októberben aláírt megállapodása alapján a népszavazáson egyetlen, egyszerű választást lehetővé tévő kérdésre kell majd válaszolni, amely úgy szól, hogy a skót választók akarják-e hazájuk függetlenné válását, vagy sem. A szavazólapon egy "igen" és egy "nem" választ lehet majd bejelölni.

Salmond, a Skóciát a 2011. májusi tartományi választások óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője tavaly januárban hirdette meg hivatalosan, hogy Skócia 2014-ben népszavazást kíván tartani függetlenségéről.

700 éve semmisítették meg az angol sereget

A referendum éve jelképes jelentőségű, 2014-ben lesz ugyanis a hétszázadik évfordulója az 1314-ben, Bannockburn mezején megvívott csatának, amelyben Robert de Bruce skót király néhány ezres serege megsemmisítő vereséget mért II. Eduárd angol uralkodó sokszoros túlerőben lévő haderejére. Ezt a skót történetírás az angol hódítási kísérletek ellen folytatott háborúk legnagyobb skót katonai diadalaként tartja számon.

A két királyság hivatalosan végül csak 1707-ben, a londoni és az edinburghi parlament által kölcsönösen szentesített uniótörvények alapján egyesült. A skót kormány által meghirdetett népszavazáson ennek a három évszázados uniónak a sorsáról kell majd dönteni.

Az elszakadást pártolók esetleges sikere számos nagy horderejű érdekütközés lehetőségét vetíti előre.

Nukleáris fegyverek, olaj- és földgázmezők

Salmond a referendumot meghirdető tavalyi januári bejelentésében közölte például, hogy Skócia területén a függetlenné válás után nem lehetnének nukleáris fegyverek.

Ez elvileg azt jelentené, hogy a brit nukleáris csapásmérő erőt hordozó tengeralattjárók, amelyek jelenleg Skóciában állomásoznak, többé nem köthetnének ki a brit királyi haditengerészet skóciai támaszpontjain.

Skócia emellett igényt tart az északi-tengeri olaj- és földgázmezők brit szektorában kitermelt nyersanyagokra is; ez a függetlenségi mozgalom kampányának egyik alapeleme.

A hivatalos londoni álláspont szerint azonban Skócia gazdaságilag ezzel együtt is meglehetősen rosszul járna a kiválással, és ez a brit kormány egyik fő érve a skót függetlenség elleni kampányban.

(MTI)