Könyörtelenül büntetik a drogkereskedést Kínában

2013. március 27. - 16:08 | Külföld

Három embert halálra, tizennyolcat pedig különböző időtartamú börtönbüntetésre ítéltek drogkereskedelem miatt a délkelet-kínai Fucsien tartományban – jelentette a kínai média szerdán.

A fővádlottak 2011 és 2012 májusa között több mint egy kiló heroint, 234 gramm metamfetamint és 9,5 kilogramm ketamint adtak el. Egyiküket a legfelsőbb bíróság jóváhagyása után azonnal kivégzik, két társának halálbüntetését két évre felfüggesztették. A hálózatban összesen 18 díler volt érintett, közülük kettőt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek.

A kábítószer csempészését, forgalmazását, gyártását, szállítását Kínában rendkívül szigorúan büntetik. Akinél például több mint 50 gramm amfetamint vagy heroint találnak, halálra ítélhetik. A drogforgalmazók gyakran kapnak felfüggesztett halálbüntetést, ami lényegében életfogytiglani börtönt jelent.

A kínai igazságszolgáltatás nem tesz kivételt a külföldiekkel sem: az elmúlt években egy brit, több japán, egy dél-afrikai és jó néhány Fülöp-szigeteki kábítószercsempész kapta a legsúlyosabb büntetést.

(MTI)

Címkék: drogkereskedés, Kína