Akik önként vállalják a keresztre feszítést...

2013. március 29. - 13:00 | Külföld

Mint minden évben, a Fülöp-szigetek északi részén idén is megtartották az évtizedek óta szokásos nagypénteki keresztre feszíttetést és önostorozást a katolikus hívők, így emlékezve meg Jézus Krisztus utolsó óráiról. A szigetek egyháza elítéli a helyenként szélsőségekbe forduló gyakorlatot.

Külföldi és hazai turisták tömegesen érkeztek a fővárostól, Manilától északra fekvő San Fernandóba, hogy lássák megelevenedni a passió véres jeleneteit. A város peremén egy üres területen a perzselő napon hosszú szögeket ütöttek négy ember lábába és tenyerébe, akik egymást váltották a kereszten, miközben előttük hívők imádkoztak.

Másutt San Fernandóban fejüket csuklyával befedő emberek ostorozták magukat kötelekre csomózott bambuszdarabokkal, így vezekelve "bűneikért", vért fröcskölve időnként az út szélén álló nézőkre.

Az önkéntes keresztre feszítendők azt várják cserébe a fájdalmakért, hogy imáik meghallgatásra találnak, például meggyógyul egy közeli hozzátartozó. "Megszoktam már - mondja az 58 éves Alex Laranang, aki most tizennegyedszer feszíttette meg magát. - Olyan, mintha egy tűt szúrnának át a kezemen. Két nap múlva már vissza tudok menni dolgozni." Szerinte eddig megvolt a jutalma a szenvedésnek: asszonya és gyermekei egészségesek, munkája is van.

Annyi cipelendő kereszt van az életben, minek még egy igazit is hordozni

Az ugyancsak északi San Pedro Cutudban legalább 16 hívő szögeztette fel magát és töltött hosszú perceket a kereszten turisták ezreinek a szeme láttára. Pampanga tartomány számos falujában ostorozták magukat csuklyás emberek.

"A püspökök régóta mondják, hogy nem helyeslik ezt - hangoztatta Francis Lucas atya, a filippínó püspökök sajtószolgálatának vezetője. - Annyi cipelendő kereszt van az életben, minek még egy igazit is hordozni."

A Fülöp-szigetek Ázsia legnagyobb katolikus országa, a lakosság 80 százaléka a római egyház híve a spanyol gyarmati uralom örökségeként. Luis Antonio Tagle bíborost a lemondott XVI. Benedek pápa egyik lehetséges utódjának tartották.

(MTI)