A szerbiai lakosság többsége támogatja a Pristinával kötendő megállapodást

2013. március 30. - 10:08 | Külföld

Szerbia polgárainak többsége támogatja a belgrád-pristinai párbeszédet és az észak-koszovói rendezésről kötendő megállapodást.

Mint a VajdaságMa hírportál jelentette, a Faktor Plus ügynökség által készített friss közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 60 százaléka úgy véli, hogy megállapodást kellene elérni a tárgyalásokon, ezen belül 38 százalék szerint még akkor is, ha bizonyos - minimális - engedményeket kell tenni.

A lakosság 56 százaléka mindezzel együtt azon a véleményen van, hogy a belgrád-pristinai párbeszéd Szerbia szempontjából rossz irányt vett.

A megkérdezettek 27 százaléka mondta azt, hogy Belgrádnak nem szabad aláírnia semmilyen dokumentumot, amely Koszovó függetlenségét jelentené.

Vladimir Pejic, az ügynökség igazgatója szerint a felmérés arról tanúskodik, hogy a polgároknak "elegük van a megállapodásokból és a konkrét eredmények nélküli tárgyalásokból", és megnőtt az igény az iránt, hogy ez a kérdés tartósan megoldódjon. Közvetetten az is kiderül belőle, hogy leginkább a gazdasági problémák megoldása foglalkoztatja őket - tette hozzá Pejic.

MTI/para