Három akasztás hat év után először...

2013. április 1. - 15:30 | Külföld

Kivégeztek - 2007 óta először - három, gyilkosságért elítélt férfit hétfőn Kuvaitban - közölte az emírség igazságügy-minisztériuma.

A három elítéltet - egy pakisztánit, egy szaúdit és egy hontalan arabot - felakasztották a kuvaitvárosi központi börtönben az igazságügyi hatóságok és a belbiztonsági szolgálatok képviselőinek, valamint újságíróknak a jelenlétében, de a szélesebb nyilvánosság kizárásával.

A pakisztánit egy kuvaiti házaspár, a szaúdit egy honfitársának a meggyilkolása miatt ítélték el. A hontalan férfit abban találták bűnösnek, hogy megölte feleségét és öt gyermekét, miután azt állította magáról, hogy ő a rejtőzködő Mahdi imám. A síita muzulmánok hite szerint Mahdi egy nap visszatér, hogy igazságot szolgáltasson a Földön.

Kuvaitban, ahol több mint hat éve nem hajtottak végre halálos ítéletet (akkor egy pakisztánit végeztek ki drogkereskedelemért), legalább 48 embert tartanak fogva a halálsoron - mondta a kivégzések ügyében illetékes főügyész. A KUNA hivatalos hírügynökség által idézett Mohamed ed-Dvaidzs hozzátette, hogy az ítéletek végrehajtását a kuvaiti emír ratifikálta. A törvény értelmében az emír a halálbüntetést életfogytiglani börtönre változtathatja.

Kuvaitban összesen 69 férfit és nőt végeztek ki azóta, hogy az öböl menti ország a hatvanas évek közepén bevezette a halálbüntetést, többségüket gyilkosságért vagy drogkereskedelemért.

- mti/para -