A ciprusi kormány enyhítette a tőkekorlátozásokat

2013. április 2. - 15:12 | Külföld

Az előzetes értesüléseknek megfelelően a ciprusi pénzügyminisztérium kedden bejelentette, hogy részlegesen enyhíti a bankrendszer átalakításának elején bevezetett tőkekorlátozásokat.

A korábbi 5 ezer euróról 25 ezer euróra emelték azt a tranzakciós értékhatárt, amely alatt nem kell a jegybank jóváhagyása. Ezen kívül havi 9000 euróig engedélyezik a csekkhasználatot.

Továbbra is érvényben marad az az intézkedés, hogy a pénzkiadó automatákból felvehető összeg nem haladhatja meg a napi 300 eurót, és a külföldre utazók maximum 1000 euró készpénzt vihetnek magukkal.

A Mihalisz Szarrisz pénzügyminiszter által aláírt, április 2-iki keltezésű rendelet két napig marad érvényben. Ciprusi illetékesek szerint egy hónapba is beletelhet, míg teljes mértékben feloldják a korlátozásokat, amelyeket március 28-án vezettek be a tőkekimenekítés megakadályozása céljából.

A ciprusi kormány szóvivője kedden bejelentette, hogy az ország befejezte a tárgyalásokat a nemzetközi hitelezőkkel a 10 milliárd eurós mentőcsomag feltételeiről, és az első részletet májusban folyósítják.

(MTI)

Címkék: ciprusi bankpánik