Bányabaleset Kínában: 18 halott

2013. április 21. - 17:55 | Külföld

Tizennyolc bányász meghalt, tizenkettő pedig megsérült sújtólégrobbanásban Kínában- közölték helyi illetékesek vasárnap.

Az északkelet-kínai Csilin tartomány Holong városának szénbányájában még szombaton délután történt a baleset. Összesen 73-an tartózkodtak a föld alatt, de csak 55 embert sikerült a felszínre hozni. Vasárnap befejezték a mentést.

A tartományi kormányzat által folytatott nyomozás elsődleges eredményei alapján a hatóságok közölték, hogy a bányában nem szüntették meg a már korábban megállapított potenciális veszélyforrásokat. A bánya vezetőit a rendőrség őrizetbe vette.

A bányászatáról ismert tartományban egy hónapon belül ez volt a harmadik bányakatasztrófa. Pajsan városban napokon belül két alkalommal történt robbanás, amelynek következtében összesen 53 bányász vesztette életét.

A történtek miatt valamennyi tartományi bánya vezetését felszólították arra, hogy végezzen biztonsági ellenőrzést. Kína szénbányái továbbra is a világ legveszélyesebbjei, még ha országosan javultak is a baleseti statisztikák.

Míg például tíz évvel ezelőtt megközelítette a hétezret a bányaszerencsétlenségek halálos áldozatainak száma, addig a hivatalos adatok szerint tavaly 1384-en - az előző évhez képest 30 százalékkal kevesebben - váltak bányaszerencsétlenségek áldozataivá.

(MTI)

Címkék: Kína, bányabaleset