Nečas: Zemannak mérsékeltebben kellene nyilatkoznia a szudétanémet kérdésben

2013. április 24. - 17:59 | Külföld

Miloš Zeman cseh köztársasági elnöknek mérsékeltebben kellene nyilatkoznia a szudétanémetek második világháború utáni kitelepítéséről - véli Petr Nečas cseh kormányfő.

"Tudatosítanunk kell, hogy most 2013-at írunk, hogy tagja vagyunk az Európai Uniónak, ezért mégiscsak mérsékeltebbnek kellene lennünk" - jelentette ki a cseh miniszterelnök szerdán Prágában a kormány ülése utáni sajtóértekezleten.

Nečas újságírói kérdésre válaszolva ezzel reagált Zeman kedden Bécsben elhangzott kijelentésére, miszerint "ha valaki egy ország állampolgára volt, és kollaborált egy másik állammal, amely megszállta országát, akkor a kitelepítés enyhébb büntetés, mint például a halálbüntetés".

A miniszterelnök úgy véli, hogy ezek "egy más korból származó szavak", és "senkinek sem hasznosak".

"Kapcsolataink Németországgal nagyon jól fejlődnek, kapcsolataink Ausztriával nagyon jók, ezért nincs szükség, nincs értelme, ha feleslegesen erős kifejezéseket használunk" - szögezte le Necas.

Zeman ezt a véleményét már 2002-ben is kifejtette, s a szudétanémeteket a korabeli Csehszlovákia árulóinak minősítette. Az akkori nyilatkozata kapcsán kibontakozott cseh-német vita miatt Gerhard Schröder német kancellár lemondta tervezett prágai látogatását.

A cseh államfő bécsi kijelentését az Ausztriába kitelepített szudétanémetek szövetségének elnöke azonnal elutasította. Gerhard Zeihsel újságíróknak Bécsben azt mondta, hogy a szudétanémeteket nem lehet felelőssé tenni Csehország náci megszállásáért, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy Zeman a szudétanémeteket jókra és rosszakra osztja.

Zeman a látogatás előtt az osztrák APA hírügynökségnek adott interjújában emlékeztetett: a szudétanémetek "90 százaléka" Konrad Henleinre, a csehszlovákiai náci párt vezetőjére szavazott. Hangsúlyozta, hogy a kollektív bűnösség elvét elutasítja, és "nagyon is becsüli azt a tíz százalékot, akik Hitler ellen voltak". Kiemelte: nem Ausztriát és nem Németországot kritizálja, hanem "történelmi fejleményeket" bírál.

"Ha (Edvard) Beneš (akkori csehszlovák államfő) elfogadta volna a Konrad Henlein által régóta szorgalmazott autonómiát (a németekét) Csehszlovákia keretében, Hitlernek semmi oka sem lett volna a beavatkozásra" - állította Zeihsel.

- mti/para -