Petesejt darabja ezer euróért...

2013. április 24. - 18:59 | Külföld

Petesejt- és gyógyszercsempészettel foglalkozó, gyógyszerészek és mesterséges megtermékenyítésre szakosodott orvosok által működtetett hálózatot göngyölített fel görög rendőrség.

Tizenegy gyanúsítottat, közöttük két klinikaigazgatót és két gyógyszergyár-tulajdonost őrizetbe vettek – közölte szerdai sajtótájékoztatóján Teodorosz Floratosz athéni rendőrfőnök.

A hálózatot, amelynek két további tagja után jelenleg is folyik a nyomozás, azzal vádolják, hogy az egészségügyi hatóságok engedélye és vámfizetés nélkül importált Törökországból mesterséges megtermékenyítéshez szükséges gyógyszereket, amelyeket az ország különböző meddőségkezelő központjainak adott tovább.

A gyógyszerek egy részét egy szaloniki klinikán használták fel petesejtdonorok mesterséges megtermékenyítéséhez, akiknek a petesejtjét a bűnbanda később 1000 euróért megvásárolta. A petesejt ingyenes felajánlása engedélyezett Görögországban.

A nagyszámú orvossal és régóta virágzó egészségügyi magánszektorral rendelkező Görögország az elmúlt években a mesterséges megtermékenyítés egyik európai központjává vált.

A sajtó gyakran kérdőjelezte meg ezen tevékenységek törvényes jellegét, miközben több ízben fény derült gyermekkereskedelemre is. A kicsiket a szomszédos elszegényedett balkáni országokból rabolták el vagy vásárolták meg. A gyermekcsempészek ezzel is kijátsszák a törvényt, amely azzal a feltétellel engedélyezi Görögországban az örökbefogadást, hogy nem áll mögötte pénzbeli ellenszolgáltatás.

A legalább 2012 októbere óta működő hálózat Görögországban csalárd úton vásárolt ártámogatott gyógyszereket is csempészett Bulgáriába.

Korrupcióellenes szakértők szerint az ellenőrző hatóságok cinkosságának köszönhetően az egészségügyi ágazatban elkövetett változatos csalások éveken át a törvénytelen meggazdagodás forrásai voltak Görögországban.

- mti/para -