Itt van május 1-je: A "nem létező" munkát ünnepelték Olaszországban

2013. május 1. - 19:51 | Külföld

"Munkáért, ami nincs" jelszóval vonultak fel az olasz szakszervezetek tagjai szerdán, miközben Enrico Letta kormányfő a Monti vezette szakértői kormány munkaügyi reformjának módosítását ígérte.

A szakszervezetek "válságosnak" nevezték az itáliai foglalkoztatási helyzetet. Azt szorgalmazták, hogy az adócsalás elleni küzdelemből szerzett összeget az állam a béregyenlőtlenségek kiegyenlítésére és munkahelyteremtésre fordítsa.

A dolgozói érdekképviseletek arra emlékeztettek, hogy a 25 éven aluli olasz fiatalok közötti munkanélküliségi ráta meghaladja a 38 százalékot.

Enrico Letta miniszterelnök Párizsból üzent a szakszervezeteknek, bejelentve, hogy kormánya rugalmasabbá kívánja a Monti-kormány által alig egy éve bevezetett munkaügyi reformot.

Nápolyban a szakszervezeti menetet az úgynevezett Tudomány Városában tartották. A kutatásnak és tudománynak szentelt kiállítótér márciusban leégett, a hatóságok szerint a camorra helyi bűnszervezet gyújtotta fel.

Torinóban a május elsejei felvonuláson részt vevő Piero Fassino polgármestert, a balközép Demokrata Párt (PD) politikusát tüntetők csoportja tintával teli tojásokkal dobálta meg.

Rómában a hagyomány szerint könnyűzenei koncerttel ünnepelték meg május elsejét a lateráni Szent János bazilika előtti téren.

- mti/para -