Itt van május1-je: Munkahelyteremtésre szólította fel a politikusokat a pápa

2013. május 1. - 15:28 | Külföld

A munkahelyteremtés elősegítésére és a hátrányos helyzetűek melletti szolidaritásra szólította fel szerdai audienciáján a politikusokat Ferenc pápa.

A katolikus egyházfő a szokásos szerdai általános kihallgatáson - amely ezúttal egybeesett a munka ünnepével - a munka világának helyzetére összpontosította beszédét, különleges hangsúlyt helyezve a munkaerőpiac bővítésére. Állást foglalt a túlzottan "gazdaságközpontú" szemlélet ellen, amely ellentétben áll a társadalmi igazságosság elveivel.

"Azzal a felhívással fordulok a politikusokhoz, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a munkaerőpiac fellendítéséért" - mondta a pápa a Szent Péter-téren összegyűlt több ezres tömeg előtt.

Ha valakit nem fizetnek meg rendesen a munkájáért, ha nem adnak számára munkát csak azért, mert a vállalkozás pénzügyi mérlege a szempont, az Isten ellen való vétek - mondta Ferenc pápa. Szerinte ugyanis a munka az isteni szeretet tervének a része. Kötelességünk a teremtett javakat védeni és művelni, a munka alapvető fontosságú az emberi méltóság szempontjából, hiszen a munka tesz bennünket hasonlatossá Istenhez, aki maga is szüntelenül dolgozik, cselekszik - fejtette ki az egyházfő. A munka tehát több, mint puszta kenyérkereset - hangsúlyozta.

Az egyházfő szerint a társadalom nem igazságos, ha nem biztosít mindenki számára munkát, vagy ha kizsákmányolja a dolgozókat. Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy a bangladesi házomlásban meghalt embereket mindössze havi 38 eurónak megfelelő összegért dolgoztatták. Ez rabszolgamunka, ami megengedhetetlen - hangsúlyozta Ferenc pápa.

- mti/para -