Május 1. - Hamburgban és Berlinben is randalíroztak a szélsőbaloldali tüntetők

2013. május 2. - 10:55 | Külföld

Berlinben és Hamburgban is erőszakos incidensekbe torkollott szerda este a német szélsőbaloldali tüntetők úgynevezett forradalmi május 1-jei felvonulása.

A tüntetők kövekkel és petárdákkal dobálták meg a rendfenntartókat. A rendőrség közlése szerint azonban az elmúlt évekhez képest mindkét városban kevesebb kárt okoztak.

Hamburgban a mintegy 1400 fős menetet a rendőrség saját közlése szerint kevéssel este 9 óra előtt feloszlatta, miután a tüntetők kövekkel, üvegpalackokkal és tűzijáték eszközökkel dobálták meg az eseményt kísérő rendőröket. A rendfenntartók egy rövid ideig vízágyút is bevetettek a randalírozókkal szemben. A rendőrség szóvivője azonban őrizetbe vételekről nem tudott beszámolni.

Berlinben a szélsőbaloldali csoportok mintegy 6000 tagja a főként bevándorlók lakta Kreuzberg kerületből a belvárosig vonult, de a menet útvonala mentén csak néhány incidens történt. "Egy autót felborítottak, egy bankfiók kirakatát bezúzták és a rendőröket dobálták" - mondta el egy rendőrségi szóvivő. Őrizetbe vételekről itt sem adtak hírt.

Kreuzbergben egyébként délután mintegy 40 ezren tartottak jó hangulatú majálist a május 1-jei összecsapások hagyományával szakítani kívánó helyiek kezdeményezésére.

A német szakszervezeti szövetség (DGB) csaknem 450 május 1-jei rendezvényén országszerte több mint 400 ezren vettek részt szerdán, s a szakszervezetek élesen bírálták a Merkel-kormány uniós politikáját, hangsúlyozva, hogy a megszorítások helyett a jóléti állam stabilizálására kell törekedni az euróövezeti válság kezelésében.

Több német városban szélsőjobboldaliak, és ellenük tüntetők is felvonultak. Országszerte hétezer rendőrt mozgósítottak az esetleges összetűzések megakadályozására. A berlini Schöneweide városrészben, a neonáci szubkultúra egyik központjában a rendőrség könnygáz és vízágyú bevetésével tartotta távol az NPD 500 szimpatizánsának felvonulásától a menet feltartóztatására összesereglett körülbelül kétezer ellentüntetőt.

MTI/para

Címkék: május 1., szélsőbal