Vonával az élen nagyot zsidóztak a jobbikosok – horogkereszt is akadt…

2013. május 4. - 13:48 | Külföld

Fokozott rendőri jelenlét mellett tartotta meg a Jobbik szombaton Budapesten, a Vértanúk terén azt a tüntetést, amelyet a bolsevizmus és a cionizmus áldozatainak emlékére hirdettek meg a vasárnap a magyar fővárosban kezdődő Zsidó Világkongresszus kapcsán.

A rendőrség által betiltott, de bírósági döntéssel utóbb engedélyezett demonstráción Vona Gábor, a Jobbik elnöke több száz fős hallgatóság előtt arról beszélt, szerinte Orbán Viktor kormányfő visszaélt hatalmával, amikor a rendezvény megakadályozására utasította a belügyminisztert, ezért elképzelhető, hogy feljelentést tesz.

Az ellenzéki pártvezető beszédét azzal kezdte, a Zsidó Világkongresszusban és a "trafikbotrányban" szerinte közös, hogy "a Fidesz mind a két esetben besétált a Dohány utcába".

Vona Gábor a nemzeti színű, jobbikos és árpádsávos zászlók alatt álló - szerinte ezer fős - tömeg előtt arról beszélt, ha azt akarnák, hogy ne legyen ilyen tüntetés, akkor Simon Peresz izraeli elnöknek bocsánatot kellene kérnie a magyaroktól, amiért Magyarország felvásárlására hívott fel. Le kellene mondania minden izraeli-magyar állampolgárságú országgyűlési képviselőnek és államigazgatási dolgozóknak, tartsák be az ENSZ határozatait és adják meg a palesztin nép jogát a szabad és független államhoz, továbbá a hazai zsidóság kérjen bocsánatot "a Tanácsköztársaság idején és a Rákosi-rendszer által elkövetett, zsidók által elkövetett magyargyilkosságokért" - folytatta.

Vona Gábor arról, hogy a rendezvény provokáció lenne, kijelentette: "nem kelek és fekszek Izraellel, engem ez az egész kérdés nem érdekel, engem Magyarország érdekel, de ők jönnek, és nap mint nap az orrunkba dörgölik ezt az egészet. Ők provokálnak bennünket". Szóvá tette, hogy sem a Fidesz, sem az MSZP nem szólt semmit Simon Peresz általa hivatkozott kijelentésére.

Hegedűs Lorántné, a Jobbik országgyűlési képviselője a rendezvény elején arra kérte a megjelenteket, hogy egyperces néma főhajtással emlékezzenek meg a második világháború magyar áldozatairól. Elmondta, azért gyűltek össze, hogy megemlékezzenek a bolsevizmus és a cionizmus áldozatairól. Fel kell szólítani a Zsidó Világkongresszus képviselőit, hogy kövessék meg az áldozatokat - jelentette ki.

Frakciótársa, Gyöngyösi Márton beszédében azt mondta: népet és nemzetet úgy nem aláztak meg saját vezetőik, mint a magát nemzeti ügyek kormányának kikiáltó, "a cionizmus szolgálatába állt" jelenlegi kormányzat tagjai, akik "kizárólag retorikájukban különböznek a nyíltan internacionalista és cionista szociálliberális elődeiktől".

Egy a tömegben elöl álló férfi rövid ideig egy horogkeresztet ábrázoló lapot tartott a kezében, őt a rendőrök igazoltatták. A lapon a horogkeresztet jobbikos politikusok fotóiból kialakított montázs formázta, mellette "Pirézia Díszpolgárai" felirattal vezető jobbikos politikusok képei szerepeltek.

mti/par