Ma kezdődik a Zsidó Világkongresszus Budapesten

2013. május 5. - 08:07 | Külföld

Ma kezdődik a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress - WJC) közgyűlése Budapesten, a háromnapos rendezvényen a világ zsidó közösségeinek ötszáz képviselője vesz részt. Az esemény nyitó napján beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök.

A ma esti megnyitón felszólal Szilván Salom izraeli energia- és vízügyi miniszter, valamint Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke is.

A hétfői programot Guido Westerwelle német külügyminiszter nyitja meg, majd a WJC tisztségviselői számolnak be tevékenységükről, a küldöttek tisztújítást is tartanak. Ugyancsak hétfőn a közel-keleti helyzet rendezésének kilátásait vitatják meg.

Kedden a szélsőjobboldali ideológia erősödéséről lesz szó, majd a szervezet 2013-2017-es terveiről tanácskoznak. Téma lesz a szabad vallásgyakorlás is, a tanácskozásnak ebben a részében felszólal Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke.

A közgyűlést Ronald S. Laudernek, a WJC elnökének beszéde zárja.

A WJC az MTI érdeklődésére korábban közölte: azért tartják idei tanácskozásukat Budapesten, mert azt az üzenetet akarják közvetíteni a magyarországi zsidóságnak, hogy szolidárisak vele. A Zsidó Világkongresszus véleménye szerint a közelmúltban Magyarországon és más országokban is drámaian emelkedett az antiszemita és rasszista megnyilvánulások száma, és ez aggodalmat váltott ki a zsidó embereknél.

MTI/para