Lapok a Zsidó Világkongresszusról és Bajnai szlovákiai útjáról

2013. május 6. - 14:14 | Külföld

A Zsidó Világkongresszus budapesti tanácskozásáról, a Jobbik-tüntetésről, az Orbán-beszédről és Bajnai Gordon szlovákiai útjáról közölt írásokat hétfőn a brit, a német, az osztrák és a szlovák sajtó.

A The Times című brit lap szerint a Zsidó Világkongresszus (WJC), azért választotta idei ülésének helyszínéül Budapestet, hogy felhívja a figyelmet a magyarországi antiszemitizmus erősödésére. A lap megszólaltatta Serge Cwajgenbaumot, a WJC európai szárnya, az Európai Zsidó Kongresszus főtitkárát, aki elmondta: a szervezet üzenete az, hogy változásra van szükség.

"Sokan közülünk nem akartak idejönni, nem vagyunk hozzászokva ahhoz, hogy rendőrségi védelem alatt szervezzük kongresszusunkat, de ki akartuk nyilvánítani szolidaritásunkat Magyarország zsidó közösségével" - mondta.

A német Bild Félelem Magyarország zsidógyűlölőitől címmel közölt riportot online kiadásában. Ebben kiemelte: a Jobbik tüntetésén ugyan alig 300-an vettek részt, de amit "a neonácik" kifejtettek a demonstráción, az "megrázó módon igen sok magyar szívéből szólt". A Bild szerzője hangsúlyozta: Magyarországon az antiszemiták "már nem rejtegetik a zsidógyűlöletet, hanem nyíltan vállalják azt". Egy másik német lap, a Die Welt azt írta, hogy az antiszemita hangok "egyre erősebben szólnak Magyarországon".

Az ARD német közszolgálati televízió Tagesschau.de hírportálja úgy vélekedett, hogy a kongresszuson elmondott beszédében a miniszterelnök megpróbálta relativizálni a magyarországi antiszemitizmust. Egy másik német csatorna, a Deutschlandfunk a kormányfő "húzódozó magatartását" okolta amiatt, hogy Magyarországon nyilvánosan elhangozhatnak antiszemita nézetek. Az összefoglaló szerint a Fidesz a kirekesztő, antiszemita megnyilvánulásokkal kapcsolatban követett politikájával a szélsőjobboldali szavazókat igyekszik táborába gyűjteni.

A Der Standard osztrák lap szerint a WJC helyszínválasztása bátor próbálkozás, hogy ráirányítsa a figyelmet az antiszemitizmusra, ugyanakkor lehetőség Orbán Viktor számára, hogy az antiszemitizmus elleni küzdelem élharcosának mutassa be magát. A cikkíró úgy látja, sehol máshol Európában nem uszítanak olyan nyíltan a zsidók ellen, mint Budapesten. A szerző szerint számos zsidó értelmiséginek aggódnia kell az állása miatt, de nem annyira vallása, mint az "autoriter Fidesz-kormánnyal szembeni politikai ellenzékisége miatt".

Orbán Viktor tiszta lelkiismerettel mondhatja, hogy meg akarta tiltani a Jobbik-tüntetését. Jogos viszont az a vád, hogy a kormányfő ugyanazon a soviniszta-xenofób hangszeren játszik, mint az antiszemiták, és ezzel fedezi őket - vélekedik a szerző, aki szerint "az antiszemitizmus csak az egyik építőkő (...) abban az antidemokratikus, bigott és antieuropéer építményben, amelyet Orbán emel azért, hogy évekre biztosítsa hatalmát".

A Sme a Zsidó Világkongresszus kapcsán a Vértanúk terén tartott tüntetésről azt írta: a rendezvény nagyobb figyelmet keltett külföldön, mint Magyarországon.

- mti/para -