SZÍRIA: Damaszkusz új típusú fegyverekkel látja el a Hezbollahot

2013. május 10. - 09:11 | Külföld

Szíria új, korszerű fegyvereket fog szállítani a Hezbollahnak - közölte csütörtökön a libanoni síita szervezet vezetője.

Haszan Naszrallah bejelentésével arra célzott, hogy az új fegyverek a Hezbollah javára módosíthatják az erőviszonyokat az Izraellel fennálló konfliktusban. A múlt heti izraeli légicsapásokra célozva Naszrallah kijelentette: "Ha a támadásokkal Izrael az ellenállás harci képességének erősödését akarta megakadályozni, akkor Szíria olyan korszerű fegyverekhez fogja juttatni az ellenállást, amelyekhez foghatót (Izrael) még nem látott".

Az izraeli légierő a múlt pénteken és vasárnap célzott csapást mért Szíriában lévő célpontokra, amelyek tel-avivi közlés szerint a Hezbollahnak szánt rakétaszállítmányok voltak.

Szíria kész fogadni az ENSZ vizsgálóbizottságát, amely az ország vegyifegyver-készleteit ellenőrizné - jelentette be az arab ország külügyminiszter-helyettese csütörtökön. Fajszál Muktad szerint a világszervezet főtitkára által életre hívott testületnek azt kellene kivizsgálnia, mi történt Han el-Aszalban. Ellenzéki állítások szerint a kormányerők e településen vegyi fegyvert vetettek be, az Aszad-rezsim viszont a felkelőket vádolja ugyanezzel. Az ENSZ azonban másutt is vizsgálni szeretné a vegyi fegyverek bevetésével kapcsolatos vádak valóságtartalmát.

A francia hírügynökségnek nyilatkozva Muktad leszögezte: hazája azonnal és keményen megtorol minden, a területe ellen irányuló újabb izraeli támadást. "Válaszcsapásaink kemények és fájdalmasak lesznek, ezt tudnia kell Izraelnek. Semmi esetre sem fogjuk megengedni, hogy a (múlt heti) támadások megismétlődjenek" - hangoztatta a miniszterhelyettes.

Damaszkusz csütörtökön üdvözölte, hogy a szíriai válsággal kapcsolatban közeledett egymáshoz Oroszország és az Egyesült Államok álláspontja. A szíriai külügyminisztérium egyúttal meggyőződésének adott hangot, hogy "a szilárd orosz álláspont alapját a be nem avatkozás alapelvei és a nemzetközi jog normái képezik". Korábban Moszkva és Washington megállapodott abban, hogy konferenciát hívnak össze a szíriai válság rendezése végett. Az egyezséget az Arab Liga is üdvözölte.

MTI/para