Bírságolnák a kóbor kutyák etetőit

2013. május 14. - 15:01 | Külföld

Megbírságolná a bukaresti városháza azokat, akik kóbor kutyákat etetnek, a Vier Pfoten állatvédő szervezet szerint azonban ez nem csökkentené, hanem növelné a kutyaharapások számát.

A bukaresti főpolgármesteri hivatal egy közvitára bocsátott határozattervezetben 5000 lejig (kb. 1200 euró) terjedő bírságot helyezett kilátásba azoknak, akik a kóbor kutyák rendszeres etetésével hozzájárulnak azok falkákba verődéséhez és ezáltal növelik az emberek elleni támadások kockázatát. Tavaly 16 ezer embert haraptak meg kutyák Bukarestben - közölte kedden a Hotnews.ro hírportál.

Az állatvédők szerint éppen a kóbor kutyák kiéheztetése ösztönözné a falkák kialakulását és agresszivitásuk növekedését. A civil szervezet szerint a városházának a kóbor kutyák ivartalanítására, illetve az állatok elhagyásának büntetésére kellene összpontosítania.

"Eddig senkit sem állítottak bíróság elé, amiért kutyáját elkergette, pedig ez már öt éve bűncselekménynek számít Romániában" - olvasható a Vier Pfoten közleményében. A szervezet rámutat: Bukarestben 45 ezer kóbor kutya csatangol az utcákon, közülük 25 ezer még nincs ivartalanítva.

Március közepén a temesvári önkormányzat megszavazott egy határozatot, amelynek alapján nemcsak a kóbor ebeket, hanem minden, nem törzskönyvezett kutyát ivartalanítani kell a városban. Azok a kutyatulajdonosok, akik ezt elmulasztják, ezer lejig (kb. 230 euró) terjedő bírságot kockáztatnak. Hasonló rendelkezést tartalmaz a bukaresti városháza által közvitára bocsátott határozattervezet is.

(MTI)

Címkék: kóbor kutyák