GAZDASÁGI VÁLSÁG: Már csak az emberek fele bízik az EU-ban

2013. május 14. - 14:29 | Külföld

Európa adósságválsága megrendítette lakóinak bizalmát az unióban, és növelte a bizalmatlanságot a fő országok között, bár az euró támogatottsága továbbra is szilárd - ez derül ki egy széles körben várt, hétfőn közzétett felmérésből.

A Pew Research Center nyolc EU-tagállam 7600 lakója körében végzett közvélemény-kutatásának eredményei szerint gyorsan apad a bizalom az európai terv iránt, és nőnek a nézeteltérések annak kulcselemeit illetően Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és más jelentős tagországok között, ami szétforgácsolhatja az európai egységet.

"Az elhúzódó gazdasági válság olyan centrifugális erőket hozott létre, amelyek szétszakítják az európai közvéleményt, elválasztják a franciákat a németektől és a németeket mindenki mástól - állapítják meg a vizsgálat készítői. - Az elmúlt évszázad arra irányuló erőfeszítése, hogy egységesebb Európát teremtsünk, most az euróválság fő áldozata. Az európai tervnek most Európa-szerte rossz a híre."

A március 2. és 27. között készült felmérés fő megállapítása az, hogy az EU kedvező megítélése 15 százalékponttal, a tavalyi 60-ról 45 százalékra esett vissza. Ugyanakkor a dél-európai országok, Spanyolország, Olaszország és Görögország egyre inkább elidegenedtek, s Franciaország is messzebb sodródott, nagy szakadék választja el Németországtól.

"Egyetlen európai ország sem vált olyan gyorsan csüggedtté, kiábrándulttá, mint Franciaország" - vonták le a következtetést a szerzők, rámutatva a francia polgárok gyorsan csökkentő bizalmára a gazdaságban, Francois Hollande elnök vezetői képességeiben és az ország általános elkötelezettségében az unió iránt. Mi több, a francia közvélemény most élesen szemben áll a némettel, s közelebb áll az olaszhoz, a göröghöz és a spanyolhoz.

"A franciák most kevésbé hisznek az Európai Unióban mint intézményben az olaszoknál és a spanyoloknál - állapítja meg a vizsgálat. - És a franciáknak, dél-európai társaikhoz hasonlóan, csökkent a bizalmuk választott vezetőikben."

Bár Németországot - és különösen Angela Merkel kancellárt - gyakran állítják be negatívan olyan országokban, amelyek EU-mentőcsomagban részesülnek, a válaszolók jelentős része pozitívan nyilatkozott Berlinről, Németországot tartva a legmegbízhatóbb tagállamnak. Merkel továbbra is a legnépszerűbb kormányfő Európában, a megkérdezettek 74 százaléka felelte, hogy jó munkát végzett a válság idején - ez az arány tavaly 80 százalék volt. A legkevésbé népszerű vezetők Csehországban, Görögországban és Olaszországban vannak.

A németek háromnegyede ítélte jónak a gazdasági körülményeket - 2007-ben csak 63 százalékuk -, míg Spanyolországban az elégedettek aránya csupán 4 százalék, szemben a hat évvel ezelőtti 65 százalékkal. Hasonló mértékű volt az esés Nagy-Britanniában is.

"Egészében véve a 2013-as felmérés minden eddiginél élesebben rávilágít a németek és a többi európaiak nézetei közti különbségekre" - hangoztatja a PEW, rámutatva a németek bizalmára személyes anyagi helyzetükben, a jövőben és az európai integrációban.

(MTI)