Csehország gazdasága még mindig hanyatlóban van

2013. május 15. - 13:09 | Külföld

Továbbra is recesszióban van a cseh gazdaság: az idei első negyedévben 0,8 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) a tavalyi év utolsó negyedéhez viszonyítva, éves szinten a visszaesés 1,9 százalék.

A cseh gazdaság sorban már a hatodik negyedévben csökken, ez a rendszerváltás utáni időszak leghosszabb recessziója - közölte a cseh statisztikai hivatal szerdá.

Helyi elemzők szerint a cseh gazdaság jelenleg az egyik leggyengébben teljesítő Európában. Általános vélemény, hogy a recesszió egyre inkább elmélyül, s várható, hogy a GDP alakulása rosszabb lesz a vártnál. Egyesek szerint nem kizárt, hogy Csehország újra egész évben recesszióban marad. Ilyen rossz helyzet legutóbb 1997-ben és 1998-ban volt.

"Míg tavaly a gazdaság elsősorban a gyengébb hazai kereslet miatt esett vissza, most már a külkereskedelem is problémás. Ebben a negyedévben a külkereskedelem már nem volt húzóágazat. A szomszédos országok helyzetét tekintve azonban ez nem lehet meglepetés" - reagált a számokra Jirí Simek, a Citfin társaság elemzője.

"Az első negyedév eredménye alapján sürgősen támogatni kell a keresletet" - mutatott rá Petr Zahradník, a Conseq Investment Management fő gazdasági szakértője. Megjegyezte: ha a cseh kormány nem hoz megfelelő intézkedéseket, az ország az Európai Unió listájának a legalján találhatja magát.

Az EU-tagállamok eddig ismert negyedéves adataiból az tűnik ki, hogy a cseh gazdaság helyzete a legrosszabb - mondta David Marek, a Patria Finance fő gazdasági szakértője. Hozzátette: a német, a magyar, a szlovák gazdaság mérsékelt növekedést mutatott, míg a francia gazdaság recesszióba süllyedt.

Petr Dufek, a ČSOB bank elemzője szerint a 0,1 százalékos német növekedés is aggasztó és csalódás.

Cseh közgazdászok körében korábban általános volt a vélemény, hogy az idei első negyedévben a cseh gazdaságban fordulat áll be, és már kimutatható lesz a mérsékelt növekedés.

(MTI)

Címkék: Csehország, recesszió