Schmitt nem doktor, esetleg Istenhez mehet panaszra

2013. május 15. - 22:17 | Külföld

Lezárult a volt köztársasági elnök által indított felülvizsgálati eljárás a Semmelweis Egyetemen. Nem kapja vissza a doktori címet – írja a nol.hu.

A Semmelweis Egyetem Szenátusának tavalyi határozata ellen Schmitt Pál nyújtott be felülbírálati kérelmet, továbbá a Fővárosi Törvényszék korábbi határozata alapján indult jogorvoslati eljárás. 

Az ügyben felállított Jogorvoslati Bizottság megállapította, hogy Schmitt Pál 1992-ben „Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése” címen benyújtott értekezése már a beadáskor sem formailag, sem tartalmilag nem felelt meg az 1985. évi I. törvényben leírt követelményeknek és a Magyar Testnevelési Egyetem Doktori Szabályzatának. A Jogorvoslati Bizottság a Semmelweis Egyetemtől 1992-ben még független Magyar Testnevelési Egyetem azon eljárását, ahogy az értekezést hivatalos eljárásra bocsátotta, jogszabályba ütközőnek és etikailag kifogásolhatónak találta.

A határozat megismerését követően Schmitt Pál kijelentette, hogy a Semmelweis Egyetem eleget tett a Fővárosi Törvényszék korábbi határozatának, és a rektor által felkért Jogorvoslati Bizottság személyesen meghallgatta. A Jogorvoslati Bizottság határozatára tekintettel Schmitt Pál lemondott egyetemi doktori (doctor universitatis) címéről.

Az egyetem közleménye szerint az ügyben további eljárásnak nincs helye.

A Semmelweis Egyetem szenátusa tavaly március 29-én vonta vissza Schmitt Pál egyetemi tudományos fokozatát, miután megállapította, hogy a dolgozat nagy terjedelmű szövegazonos fordításon alapult, ezért nem felelt meg az egyetemi doktorátus szakmai-etikai kritériumainak.

Az egykori köztársasági elnök az egyetem szenátusának döntése után azt nyilatkozta, hogy elfogadja a határozatot, nem sokkal később azonban benyújtotta a felülvizsgálati kérelmet és a Fővárosi Törvényszékre május 4-én nyújtott be keresetet a szenátusi határozat bírósági felülvizsgálata miatt.

nol.hu/para