A választás érvénytelenítését kéri a volt bolgár kormányfő

2013. május 16. - 17:32 | Külföld

Bojko Boriszov volt bolgár kormányfő szerint érvényteleníteni kell a vasárnapi parlamenti választások eredményeit, mert egyes pártok súlyosan megsértették a választási törvényt.

Boriszov pártja, a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) kapta a legtöbb szavazatot, de a kormányalakításhoz elegendő többségtől messze van, és a parlamentbe bejutott másik három párt nem hajlandó koalícióra lépni vele. Egyelőre úgy néz ki, hogy belső ellentéteik miatt ez utóbbiak sem tudnak kormányt alakítani.

A GERB az alkotmánybírósághoz fog fordulni, és kérni fogja a választás érvénytelenítését. Ha ezt nem sikerül elérnie, megpróbál kisebbségben kormányozni a parlament megalakulása után - mondta a politikus.

A választási törvényt szerinte azzal sértették meg, hogy több pártvezető nyilatkozatokat tett szombaton, a kampánycsend alatt, miután az ügyészség bejelentette, hogy 350 ezer törvénysértő módon kinyomtatott szavazólapra bukkantak egy nyomdában. Ezek "a törvényt brutálisan megsértő" nyilatkozatok Boriszov szerint befolyásolták a választás kimenetelét. Az illegális szavazólapok egy olyan nyomdában voltak, amelynek tulajdonosa a GERB egyik városi tanácsosa.

A jobbközép kormány a súlyos gazdasági nehézségek és a korrupció miatt bukott meg februárban, utcai tüntetések után, és annak hatására, hogy sorsa kilátástalansága miatt hét ember felgyújtotta magát. Közülük hatan belehaltak az égési sérülésekbe.

(MTI)