Kampányfinanszírozás - Átalakítja a rendszert az Orbán-kormány, az LMP szerint populista módon

2013. május 19. - 11:03 | Külföld

Átalakítják a választásikampány-finanszírozási rendszert a kormánypártok, az erről szóló törvényjavaslatot szombaton nyújtotta be a parlamentnek önálló képviselői indítványként két fideszes honatya. Az ellenzéki pártok közül az LMP "ócska populizmusként" jellemezte a javaslatot, az MSZP és a Jobbik későbbre ígért reagálást.

A törvényjavaslatot Cser-Palkovics András és Gulyás Gergely fideszes képviselő jegyzi.

A részleteket a KDNP-s Rétvári Bence ismertette szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón. E szerint az egyéni parlamentiképviselő-jelöltek egymillió forint állami támogatást kaphatnak majd, a pártok pedig legfeljebb csaknem 600 milliót. A választás évében a pártok működésének állami támogatását nem folyósítják majd, csak a kampánykiadásokat finanszírozza a központi büdzsé.

A választókerületi jelöltek az államkincstártól egy kártyán kapják meg az egymillió forintos költségvetési támogatást, a kártyáról készpénzt nem vehetnek majd fel, és csak számlaadással bonyolíthatnak róla kifizetéseket.

Az a párt, amely minden választókerületben állít jelöltet, legfeljebb 597 millió forintot kaphat, ez a maximálisan elérhető 995 millió forintnak a 60 százaléka. A legkisebb támogatás a 995 millió forint 15 százalékának megfelelő összeg lesz, amely abban az esetben jár, ha egy párt legalább 27 egyéni körzetben tud jelöltet állítani. A közös listát állító pártok a finanszírozás és a költési korlátozások tekintetében egy pártnak minősülnek.

A kiadásokkal szigorúan el kell majd számolni a választások eredményének jogerőre emelkedése után 15 napon belül, amit a kincstár, a pártok esetében pedig az Állami Számvevőszék is ellenőrizni fog. Aki nem kapta meg a szavazatok legalább két százalékát, annak kamatostul vissza kell fizetnie a felvett állami támogatást.

Változnak az adományelfogadási szabályok is, amelyek értelmében más államtól, belföldi és külföldi jogi személytől, külföldi természetes személytől és névtelen adományozótól nem lehet támogatást elfogadni. Ennek megszegését is szankcionálják majd. Emellett az 500 ezer forintot meghaladó adományokat továbbra is nevesíteni kell, és külön nyilvánosságra kell hozni.

Az LMP a "legócskább populizmusnak" tartja költségvetési forrásként kezelni a kampányfinanszírozást. Schiffer András, a párt alelnöke, független országgyűlési képviselő szerint tisztességtelen röviddel a választások előtt "megváltoztatni a játékszabályokat".

Az Együtt 2014 szerint a kampányfinanszírozás körülményei zavarosak maradnak a finanszírozás rendszerének tervezett átalakításával. A választási mozgalom hiányolja, hogy a jelentősebb korrupcióellenes szervezetek javaslata ellenére nem vezetik be az úgynevezett kampányszámlát, amelyről átlátható módon kellene minden kampánykiadást fizetni.

MTI/para