Oklahomai tornádó: az egyik legpusztítóbb vihar az USA történetében

2013. május 21. - 20:28 | Külföld

Az Egyesült Államok legújabbkori történetének egyik legpusztítóbb tornádója söpört át Oklahoma egyik elővárosán, de a halálos áldozatok kedden közölt hivatalos száma - 24 - jóval alacsonyabb, mint amitől a kommunikációs zavarok miatt félni lehetett.

Az 50 ezer lakosú Moore-ban hétfőn délután tarolt le egy 800-2000 méter széles sávot egy 4-es kategóriájú tornádó. A forgószél sebessége a meteorológiai szolgálat szerint elérte az óránként 320 kilométert. A tornádóknak kevesebb mint 1 százaléka éri el ezt az intenzitást. Mintegy 45 perces tombolása alatt egy iskolát teljesen, egy másikat pedig részben romba döntött, több tucatnyi lakóházat pedig elsöpört a föld színéről. Az épületek maradványai között a katasztrófa óta megállás nélkül dolgoznak a mentőalakulatok. A romok alól helyi idő szerint kedd délelőttig több mint 100 embert emeltek ki élve. A kórházakban több mint 240 sérültet ápoltak, közöttük mintegy 60 gyerek volt.

A megsemmisült iskola és annak az apokaliptikus pusztulás képét idéző környéke felett légtérzárat rendeltek el, nehogy a gépek hangja elnyomja a segélykiáltásokat. A kutatásban mentőkutyákat és hőérzékelő kamerákat is alkalmaznak, a túlélőket a sötétedés után generátorról működtetett reflektorok fényében keresték. A mentést az eső, valamint az is akadályozta, hogy egy közeli autópályát eltorlaszolt a törmelék és sok autóroncs.

Oklahoma City halottkémi hivatala figyelmeztetett, hogy a romok alatt még további holttestekre bukkanhatnak a mentőalakulatok, így a veszteséglista bővülhet. Barack Obama elnök kedden bejelentette: arra utasította a veszélyhelyzetek kezeléséért felelős szövetségi ügynökséget (FEMA) hogy haladéktalanul adjon meg minden segítséget az oklahomai tornádó áldozatainak.

Az elnök "a történelem egyik legpusztítóbb tornádójának" nevezte a forgószelet. Egyúttal hozzátette, hogy az elszenvedett veszteségek mértéke még nem ismeretes. Obama korábban jelentős katasztrófa sújtotta övezetnek minősítette a térséget.

Az oklahomai vihar-előrejelző központ szerint az állam területén, valamint Texasban, Arkansas-ban és Louisianában kedden további tornádók várhatók, és jégeső is valószínű.

A hétfői volt a negyedik tornádó, amely 1998 óta lecsapott Moore-ra. A legerősebb, 5-ös fokozatú 1999-ben pusztított a városban, ez a felszín közelében 486 kilométeres szélsebességével világrekordot állított fel. Akkor 41-en haltak meg a kár elérte az 1,4 milliárd dollárt, amellyel a harmadik helye került a legnagyobb pusztulást okozó amerikai tornádók között.

Noha az előrejelzési módszerek tökéletesedtek azóta, a mostani tornádó váratlanabbul csapott le, mint az előző. 14 évvel ezelőtt egy órával a katasztrófa előtt ki tudták adni a figyelmeztetést, most csak 16 perc volt a menekülésre. Ez valamivel több az átlagos 8-10 percnél.

Oklahoma államban a viharkárok miatt összesen 16 megyében hirdettek szükségállapotot. Az államban mintegy 40 ezren maradtak áramellátás nélkül. Kansasból is súlyos károkat jelentettek.

Az Egyesült Államokban hétfőre a Nagy Tavak vidékétől Texasig tízre emelkedett azoknak az államoknak a száma, amelyekben tornádó vonul át, vagy forgószél fenyeget. A vasárnap kezdődött és várhatóan még napokig tartó ítéletidő által fenyegetett területen összesen 55 millió ember él.

Az 1950 óta vezetett hivatalos nyilvántartás szerint az Egyesült Államokban az eddig legtöbb halálos áldozattal járó tornádó 2011-ben a Missouri állambeli Joplinra csapott le. A katasztrófában, amelynek szerdán lesz a második évfordulója, 158-an vesztették életüket, és több százan megsérültek.

A hétfői vihar a kommunikációs rendszereket is sújtotta, s ezért fordulhatott elő, hogy a menet közben kiadott hivatalos jelentések 51 halálos áldozatról szóltak. A halottkémi hivatalának szóvivője később kiigazított közlése szerint köztük olyanok is voltak, akiket a katasztrófát követő káoszban, egyebek között a távközlési hálózatok összeomlása miatt, kétszer jelentettek be.

(MTI)