Óriásit kaszálhatnak a trafikosok

2013. május 22. - 08:55 | Külföld

Immár tutira nem lesz rossz biznisz a kiváltságos keveseknek a nemzeti dohánybolt – írja a Blikk.

A lap kiszámolta, hogy a nemzeti dohányboltokról szóló jogszabály módosításának köszönhetően havonta másfél milliós profitja lehet egy trafikosnak, szemben az eredeti koncepció összegével, azaz a 4 százalékos árrés melletti bő félmillióval. A parlament kedden fogadta el a 10 százalékos árrést biztosító javaslatot, a Fidesz-KDNP frakcióból Ángyán József, László Tamás és Pesti Imre nemmel szavazott, párttársuk, Bencsik János pedig tartózkodott. Az ellenzéki frakciók és a független képviselők nemmel voksoltak, egyedüli kivétel a Fideszből nemrégiben távozó Balogh József volt.

A megemelt árrés miatti nagyobb jövedelemhez még hozzájön az azóta hozzáadott árusítható termékekből származó bevétel is. Kétezer fős vevőkör esetén az alkoholból, a szerencsejátékból, a jégkrémekből, az újságokból és az üdítőkből még körülbelül havi hatszázezres összeg folyhat be havonta, azaz a dohánytermékekkel együtt több mint havi kétmilliót nyerhet egy trafikos.

Még többet nyerhetnek azok, akik nem egyetlen koncesszióhoz jutottak, a hvg.hu információi alapján például egyetlen bajai lakásba 25 céget jegyeznek be, amelyek csaknem száz dohányboltot koordinálnak majd.

A cégek bel- és kültagjai és a lakás tulajdonosa is több szálon kapcsolódnak a hódmezővásárhelyi Continental dohányipari céghez, amely a Sánta családé. Mint ismert, a Continental-csoport vezetője, ifj Sánta János részt vett a trafiktörvény kidolgozásában, a Brüsszelbe kiküldött törvényt például az ő gépén hozták létre. Sánta János régóta jó barátja Lázár Jánosnak, a trafiktörvény kitalálójának, élharcosának.

Hír24