Cáfolnak az őszödi beszéd kiszivárogtatásával megvádolt szocik

2013. május 23. - 20:00 | Külföld

MAGYARORSZÁG - Az ügy "koronatanújának" szavai alapján hat MSZP-s politikusra szűkíthető, hogy ki szivárogtathatta ki Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédét - írta csütörtökön a Heti Válasz. Mindannyian cáfolják, hogy közük lett volna a beszéd nyilvánosságra hozásához.

Szabó Bálint, a Fiatal Baloldal korábbi Vas megyei elnöke, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) tagja a Heti Válasznak azt mondta, jelen volt, amikor a szocialista párt három akkori vezetője 2006 nyarán Rózsa-Flores Eduardo lakásán járt, és hallotta azt is, amikor a szomszéd szobában lejátszották az őszödi beszédről készült hangfelvételt. Nem nevezte meg a politikusokat, csak keresztneveket mondott: Katalin, Imre és Ferenc.

Szavaiból a hetilap cikke arra következetett: hat szocialista politikusra, Szili Katalin egykori házelnökre, Szekeres Imre volt honvédelmi miniszterre és Baja Ferenc korábbi államtitkárra, Juhász Ferenc volt honvédelmi és Szabó Imre korábbi környezetvédelmi miniszterre, illetve Juhászné Lévai Katalinra, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés exelnökére illik a leírás. Csütörtökön mindannyian cáfolták, hogy közük lett volna a Gyurcsány-beszéd nyilvánosságra hozásához.

Szabó Bálint az interjúban azt mondta, azért nem árulja el a hírbe hozott politikusok vezetéknevét, mert ez nem az ő feladata, azt szeretné, ha ők maguk "szórnának hamut a fejükre". Amit tud, februárban elmondta Gyurcsány Ferencnek is, aki úgy reagált: a történet "nagyfokú azonosságot mutat" azzal, ami az ő fejében van.

Szabó szavai szerint jó barátja volt Rózsa-Flores Eduardónak, akiről a Heti Válasz azt írta: régóta pletykálják róla, hogy 2006 szeptemberében ő juttatta el a sajtónak szocialisták májusi zárt frakcióülésén elhangzott beszédet.

Az MSZP Szocialista Platformját vezető Baja Ferenc harmadosztályú ponyvának, nonszensznek minősítette a Heti Válasz írását, és közölte, helyeselné, ha mielőbb publikussá válna az őszödi beszéd kiszivárogtatásának körülményeit vizsgáló, a Gyurcsány-kormány idején készült titkosszolgálati jelentés. Szabó Bálintot szélhámosnak nevezte, és sajnálatát fejezte ki, amiért Gyurcsány Ferenc nem határolódik el a fiatalembertől, aki 2002-ben a Fidesz támogatásával indult az önkormányzati választáson, majd ifjú szocialistaként egy fiktívtag-beléptetési botrány fűződött a nevéhez.

Szili Katalin, aki 2010 őszén kilépett az MSZP-ből, jelenleg a Szociális Unió elnöke és független parlamenti képviselő, nevetséges lejáratási kísérletnek tartja a Heti Válasz írását, valótlannak Szabó Bálint állításait. Közölte: nincs köze a beszéd kiszivárogtatásához, és már korábban kezdeményezte a kiszivárogtatással foglalkozó összes vizsgálat és dokumentum nyilvánosságra hozatalát.

Szekeres Imre minden alapot nélkülöző, kitalált történetnek minősítette a hetilapban megjelenteket. A politikus a nol.hu-nak azt mondta: az őszödi beszédről készült hangfelvételt Gyurcsány Ferenc kabinetfőnöke és a pártigazgatója őrizte.

Juhász Ferenc marhaságnak nevezte Szabó Bálint állításait, szerinte azok a képzelet szüleményei.

Mindannyian jelezték: nem ismerték Rózsa-Flores Eduardót, akit 2009-ben máig vitatott módon kommandósok agyonlőttek Bolíviában.

Az MSZP is kiáll politikusai mellett

Az MSZP közleményben reagált: kiáll minden politikusa, szimpatizánsa mellett, akit igaztalanul, aljas eszközökkel támadnak. Azt írták, meggyőződésük, hogy Szabó Bálint valótlan állításokat tett. Arra szólították fel őt és a Heti Választ, álljanak elő a vádakat egyértelműen alátámasztó bizonyítékokkal, különben valótlan állításaikért a törvény előtt is felelniük kell.

Mesterházy Attila MSZP-elnök nem akart nyilatkozni, ahogy Juhászné Lévai Katalin és Szabó Imre sem kívánt semmit hozzátenni a párt közleményéhez.

Nincs cáfolhatatlan bizonyíték

Gyurcsány Ferenc azt mondta: továbbra sincs meg az a cáfolhatatlan bizonyíték, amely alapján teljes felelőséggel nyilvánosságra lehetne hozni, hogy kik szivárogtatták ki őszödi beszédét. Úgy fogalmazott, a Heti Válaszban közölt történet vagy igaz, vagy nem, ám perdöntő bizonyíték hiányában a közlés a Fidesznek használ, a baloldali összefogásnak pedig árt.

Ugyanakkor a volt kormányfő is azt hangoztatta, a beszéd kiszivárogtatása két-három MSZP-vezető puccskísérlete volt. Ám szavai szerint nyilvánosságra hozásában akkori ellenzéki politikusok is részt vettek, a szálak - mondta - a debreceni városházára vezetnek.

Az akkori miniszterelnök beszéde a szocialisták 2006-os választási győzelme után, az MSZP-frakció május 26-ai balatonőszödi zárt ülésén hangzott el. Az ott készült hangfelvételből szeptember 17-én először a Magyar Rádió közölt részletet. Ennek nyomán Budapesten tüntetések, majd zavargások kezdődtek.

Gyurcsány egyebek mellett azt mondta: "Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, amit mi csináltunk. (...) Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. (...) Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna, ehelyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este. Nem akarom tovább csinálni."

Gyurcsány már két éve nyáron arról számolt be, gyanítja, hogy kik szivárogtatták ki az őszödi beszédet, döntő bizonyíték híján azonban nem nevezte meg őket. Leírta és elküldte azonban információit Mesterházy Attila MSZP-elnöknek, aki újságírók előtt olvasatlanul megsemmisítette a borítékot.

A volt kormányfő tavaly szeptemberben egy interjúban nyíltan beszélt arról, hogy három szocialista politikus szivárogtathatta ki a beszédet: egy nő és két férfi, akiket azonban ekkor sem nevezett meg.

Az őszödi beszéd:

(MTI)