EU: Kisebb mobilszolgáltatók, alacsonyabb árak

A kizárólag a nagy mobil távközlési vállalatok által uralt európai országokban az okostelefont használók kétszer annyit kénytelenek fizetni a szolgáltatásokért mint azokban az országokban, ahol kisebb, független szolgáltatók versenyeznek a nagyokkal - derül ki a finn Rewheel piackutató vállalat az EU 27 tagországában végzett felméréséből.

A Rewheel hat különböző okostelefon tarifacsomagot hasonlított össze az 500 megabyte és 4 gigabyte sávszélességi tartományban az EU 27 tagországában. Az olyan országokban, mint például Németország és Spanyolország, ahol hiányoznak a piacról a diszkont beszéd-, text- és adatforgalmazó csomagokat kínáló kicsik, az ügyfelek átlagosan havi 44 eurót fizetnek okostelefon díjcsomagokért, szemben az olyan piacokon jellemző 22 euróval, mint a francia és a brit, ahol jelen vannak a független kicsik is.

"A védett piacokon egy gigabyte okostelefon adatforgalom átlagosan 20 euróba kerül, míg a nyitott piacokon 6 euróba" - állapítja meg a Rewheel jelentése.

Észtország nagyon olcsó, a görögök ebben is sereghajtók

A Rewheel tanulmánya nagy szórást mutatott ki az egyes országokban érvényes beszéd-, text- és adatcsomag díjakban. Egy 2 gigabyte adatforgalmat és legalább 200 perc beszélgetést magában foglaló előfizetői csomag díja az észtországi 8 eurótól kezdve a Görögországban és Máltán érvényes 45 euróig bármennyi lehet az Európai Unióban.

Németországban, az EU legnagyobb nemzeti piacán egy ilyen 2 gigabyte adatforgalmat kínáló csomag 38 euróba kerül, szemben a franciaországi 20 és a nagy-britanniai 15 euróval. A német mobil távközlési piacot a felső díjkategóriában a Deutsche Telekom és a Vodafone, az alsó díjkategóriában pedig a Telefonica és KPN uralja.

Brüsszelben folyamatban van a távközlési piac uniós egységesítését és a szélessávú hálózati fejlesztési beruházások ösztönzését célzó reformjavaslat-csomag előkészítése. A nagy távközlési vállalatok az egyesülések megkönnyítése mellett lobbiznak Brüsszelben, de az uniós versenyfelügyelet már jelezte, hogy nem támogatja az elképzelést, mivel az a díjak emelkedését vonná maga után.

A Rewheel szerzői közölték, hogy tanulmányukat benyújtják Brüsszelnek megfontolásra.

Neelie Kroes, Brüsszel digitális agendáját felügyelő uniós biztos várhatóan júniusban mutatja be a távközlési szolgáltatások egységesítését célzó uniós javaslattervezetet.

(MTI)