Külföldi kézben van a csehországi cégek alaptőkéjének 42 százaléka!

2013. május 28. - 16:06 | Külföld

Külföldi tulajdonban van a csehországi cégek 2330 milliárd korona értékű alaptőkéjének 42 százaléka, a Csehországban bejegyzett cégek egynegyedében van külföldi tőke - tartalmazza a Bisnode prágai tanácsadó cég elemzése a csehországi vállalkozói szféra tulajdonosi hátteréről.

A leggyakoribb külföldi tulajdonosok oroszok, németek és ukránok. Az alaptőkét tekintve azonban a csehek mellett a hollandok részesedése a legmagasabb.

A cseh társaságok alaptőkéjének 58 százaléka van hazai kézben, és a cseheknek a cégek 77 százalékában van tulajdonosi részesedésük. Külföldi tulajdonosok többségi részvényesként a társaságok 23 százalékát tartják ellenőrzésük alatt.

Adóparadicsomokból külföldiek 416 milliárd koronányi vagyont ellenőriznek a csehországi cégek tőkéjéből. Ez a külföldi kézben lévő tőke 42,5 százaléka.

Értékben a hollandoknak van a csehországi cégekben a legtöbb tőkéjük, mintegy 250 milliárd korona. Ez a cseh cégekben lévő külföldi tőke több mint egynegyede. A hollandokat az osztrákok (11,2 százalék), a németek (10,2 százalék) és a ciprusiak (5,9 százalék) követik.

"Hollandiát és Ciprust az ottani kedvezőbb adórendszerek miatt választják sokan cégük székhelyéül. A németországi és ausztriai tulajdonosok esetében pedig a gazdasági összefonódásról van szó, úgy a kivitel, mint a behozatal terén és a tulajdonosi összefonódások terén is" - állapította meg Petra Stepánková, a Bisnode elemzője.

A cégek számát illetően azonban Oroszországé az elsőség. Oroszországban van bejegyezve a Csehországban működő külföldi cégek 18,9 százaléka. Az oroszokat Németország (11,4 százalék), Ukrajna (10,7 százalék) és Szlovákia (9,2 százalék) követi.

"Az orosz vállalkozók számára történelmi és földrajzi okok miatt is a Cseh Köztársaság nagyon jó hely, ezért érdeklődésük a csehországi üzletelés iránt évről évre növekszik. Hasonlóan kedvezőnek tartják a cseh környezetet a német, az ukrán és a szlovák vállalkozók is, s az ő érdeklődésük is folyamatosan emelkedik" - mutatott rá Stepánková.

(MTI)

Címkék: cégek