Washington szorosabb kapcsolatra törekszik Pekinggel

Washington közelebbi munkakapcsolatot, nagyobb bizalmat és a katonai területen is mélyebb együttműködést szeretne Kínával - jelentette ki Tom Donilon, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója keddi pekingi tárgyalásai alkalmával.

Donilon azért jött a kínai fővárosba, hogy előkészítse Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök június eleji kaliforniai találkozóját. A kínai elnöknél járva biztosította vendéglátóját Obama határozott szándékáról, hogy az országaik közötti gyakorlati együttműködést magasabb szintre emeljék, ahogyan a bizalmat is, "miközben kezelik a különbségeket és vitákat, amelyek felmerülnek, bármelyek legyenek is azok".

Hszi a találkozón kijelentette, hogy a két ország kapcsolatai fontos szakaszba érkeztek, összekötve a múltat a jövővel. Azt hangoztatta, hogy elkötelezett e kapcsolatok javítása érdekében és "a nagyhatalmak közötti új típusú kapcsolat" kialakítása tekintetében.

Tom Donilon találkozott Fan Csang-lunggal, a központi katonai bizottság alelnökével is, és megjegyezte, hogy a kapcsolatok új modelljét építve biztosítani kell az egészséges, stabil és megbízható hadseregközi kapcsolatokat is. Utalt arra, hogy a két országnak egy sor nem hagyományos biztonsági kihívással kell szembenéznie, s megemlítette a békefenntartást, a katasztrófavédelmet és a tengeri kalózkodást.

Jang Csie-cse államtanácsos Donilonnal folytatott megbeszélésén kitért arra is, hogy Peking az érzékeny kérdések "megfelelő módon való kezelésében" érdekelt.

A sajtóbeszámolókból nem derült ki pontosan, mi szerepel majd a június 7-8-i elnöki találkozó napirendjén, de feltételezések szerint a kapcsolatok aktuális kérdései között lesz az internetbiztonság és a gazdaság, míg a regionális ügyek között a Koreai-félsziget nukleáris leszerelése mellett szóba kerülhetnek a dél-kínai-tengeri és a kelet-kínai-tengeri területi viták, s minden valószínűség szerint Szíria és Irán is téma lesz.

Hszi Csin-ping Kaliforniában, a Rancho Mirage-i Sunnylandsben lesz Barack Obama vendége, miután hivatalos látogatást tesz Trinidad és Tobagóban, Costa Ricában és Mexikóban. Ez lesz Obama és Hszi első találkozása azután, hogy Hszit márciusban elnökké választották.

(MTI)