Washington szorosabb kapcsolatra törekszik Pekinggel

2013. május 28. - 10:13 | Külföld

Washington közelebbi munkakapcsolatot, nagyobb bizalmat és a katonai területen is mélyebb együttműködést szeretne Kínával - jelentette ki Tom Donilon, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója keddi pekingi tárgyalásai alkalmával.

Donilon azért jött a kínai fővárosba, hogy előkészítse Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök június eleji kaliforniai találkozóját. A kínai elnöknél járva biztosította vendéglátóját Obama határozott szándékáról, hogy az országaik közötti gyakorlati együttműködést magasabb szintre emeljék, ahogyan a bizalmat is, "miközben kezelik a különbségeket és vitákat, amelyek felmerülnek, bármelyek legyenek is azok".

Hszi a találkozón kijelentette, hogy a két ország kapcsolatai fontos szakaszba érkeztek, összekötve a múltat a jövővel. Azt hangoztatta, hogy elkötelezett e kapcsolatok javítása érdekében és "a nagyhatalmak közötti új típusú kapcsolat" kialakítása tekintetében.

Tom Donilon találkozott Fan Csang-lunggal, a központi katonai bizottság alelnökével is, és megjegyezte, hogy a kapcsolatok új modelljét építve biztosítani kell az egészséges, stabil és megbízható hadseregközi kapcsolatokat is. Utalt arra, hogy a két országnak egy sor nem hagyományos biztonsági kihívással kell szembenéznie, s megemlítette a békefenntartást, a katasztrófavédelmet és a tengeri kalózkodást.

Jang Csie-cse államtanácsos Donilonnal folytatott megbeszélésén kitért arra is, hogy Peking az érzékeny kérdések "megfelelő módon való kezelésében" érdekelt.

A sajtóbeszámolókból nem derült ki pontosan, mi szerepel majd a június 7-8-i elnöki találkozó napirendjén, de feltételezések szerint a kapcsolatok aktuális kérdései között lesz az internetbiztonság és a gazdaság, míg a regionális ügyek között a Koreai-félsziget nukleáris leszerelése mellett szóba kerülhetnek a dél-kínai-tengeri és a kelet-kínai-tengeri területi viták, s minden valószínűség szerint Szíria és Irán is téma lesz.

Hszi Csin-ping Kaliforniában, a Rancho Mirage-i Sunnylandsben lesz Barack Obama vendége, miután hivatalos látogatást tesz Trinidad és Tobagóban, Costa Ricában és Mexikóban. Ez lesz Obama és Hszi első találkozása azután, hogy Hszit márciusban elnökké választották.

(MTI)

Címkék: Washington, Peking