A kisebbségekről is tárgyalt a magyar külügyminiszter az EBESZ főtitkárával

2013. május 29. - 17:40 | Külföld

Martonyi János külügyminiszter és Lamberto Zannier, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) főtitkára egyetért abban, hogy az EBESZ hamarosan megválasztandó új kisebbségi főbiztosa sokat tehet a kisebbségek problémáinak megfelelő orvoslásáért, valamint azért, hogy az ügyre felhívja a figyelmet - közölte a Külügyminisztérium a két politikus szerdai megbeszéléséről beszámolva az MTI-vel.

Jelenleg a norvég Knut Vollebaek az EBESZ kisebbségi főbiztosa, tisztségét 2007 óta tölti be.

A külügyi tárca vezetője és az EBESZ főtitkára Külügyminisztérium és az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) által közösen szervezett, a terrorizmus elleni fellépéssel foglalkozó budapesti nemzetközi konferencia alkalmából találkozott egymással.

A megbeszélésen Martonyi János és Lamberto Zannier áttekintette az eurázsiai térség fő biztonságpolitikai kihívásait is.

A kommüniké szerint a felek érintették azokat a magyar jogalkotási eseményeket, amelyekkel kapcsolatban Magyarország az EBESZ-szel folyamatos párbeszédet folytat. Az EBESZ érdeklődésének homlokterében a magyar médiaszabályozás, a választási és választási eljárási törvény, a bíróságok működése és az antiszemitizmus elleni fellépés áll - olvasható a közleményben.

Kitértek arra is, hogy Martonyi János és Lamberto Zannier szót váltott az EBESZ nemzeti kisebbségek védelmével kapcsolatos feladatairól is, és egyetértett abban, hogy a hamarosan megválasztandó új kisebbségi főbiztos sokat tehet a kisebbségek problémáinak megfelelő orvoslásáért.

A terrorizmus megelőzéséről tartott szerdai konferenciát megnyitva Martonyi János azt hangsúlyozta, hogy a radikalizmus, a szélsőségesség és a terrorizmus összekapcsolódik, ezért kell megelőzni a radikalizmus terjedését a társadalomban. Egyre nagyobb fenyegetést jelentenek az egyedül cselekvő terroristák és az új terroristacsoportok - tette hozzá.

Lamberto Zannier beszédében kiemelte: a szervezet tagállamainak meggyőződése, hogy ma a terrorizmus jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést a békére. A terrorizmus éppen azokat az értékeket ássa alá, amelyeket az EBESZ tagállami magukénak vallanak - mutatott rá.

mti/para