Kitiltották a hétéves kisfiút egy budapesti wellnessközpontból

2013. május 29. - 13:12 | Külföld

Kitiltottak egy hétéves kisfiút a budapesti Naphegy téri Oxygen nevű wellnessközpontból. Levente szeretett odajárni, édesapja vitte havonta egyszer-kétszer, eddig vagy tíz alkalommal voltak, ám a hétvégén a sorozatnak végeszakadt – írja a 444.hu.

A wellnessközpont célirányosan megváltoztatott a házirendje, kibővült egy sorral:

“Speciális igényű és speciális ellátást, illetve felügyeletet igénylő gyermeket befogadni nem áll módunkban.”

Levente valóban speciális gyerek, túlélt egy csecsemőkori agydaganatot, amit nem sokan szoktak. Felgyógyult ugyan, de szervezete szenvedett némi károsodást. Jobboldala részlegesen lebénült, ezért nem tud önállóan járni, vagyis mozgáskorlátozott, de fel tud állni és kúszik, mászik fel és alá. Egyik fülére nem hall és betegségének utóhatása az is, hogy figyelemzavaros es hiperaktív.

Apjával többször is voltak már az Oxygenben, mert Levente nagyon szereti a játszóházat, ahol önállóan is elvan, de azért vigyáznak rá. Apja ezalatt kint üldögélt a folyosón, ha segíteni kellett, például tisztába tenni, akkor azt ő végezte el, nem a gyerekekre felvigyázó hölgy. Fábian szerint semmi látható jele nem volt annak, hogy másokat zavarnának, sőt az óvónő meg is dicsérte Leventét, “vele van a legkevesebb bajom”.

“Hozzáteszem, semmi kivetnivalót nem látnék abban, ha egy pedagógus nem bír a gyerekkel valamilyen oknál fogva, és ezt jelzi a szülőnek. Az én esetemben ezt a legkönnyebben megtehette volna, hiszen mindig ott voltam a folyosón.”

Az utolsó előtti alkalommal, amikor megérkeztek az uszodát, szaunát, edzőtermeket is magába foglaló, egyébként akadálymentesített intézménybe, a recepción közölték velük, hogy Levente csak “az eddigi idő felét, másfél órát” lehet a játszóházban. Fábián hosszas unszolására sem derült ki, hogy miért kaptak csak egy félidőt, jóllehet három órát eddig egyszer sem voltak bent.

Aztán elérkezett május utolsó szombatja, amikor már ezzel, a módosított házirenddel fogadták őket, a félidőből így lett komplett kitiltás.

Levente édesapja, Fábián András azóta sem tudja, mit követett el Levente, ami miatt nem mehet az Oxygenbe. Az intézmény egyébként az I. kerületi önkormányzattól pályázaton nyerte el a sportcentrum építésének jogát 2009-ben. Az intézmény vezetője viszont azzal érvelt a helyszínen, hogy a pedagógusok panaszkodtak, nem tudnak vele bánni.

Fábián András a 444-nek elmondta, tudja, hogy nem ők az egyetlen, mozgáskorlátozott vagy más fogyatékkal élő gyereket nevelő szülők, akikkel ilyen megtörténik. “Csak általában senki sem balhézik. Én sem szoktam, de most úgy voltam vele, valamikor véget kell vetni ennek a bánásmódnak” – fogalmazott. Tervei szerint az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul Levente ügyében.

444.hu