A megáradt Elba elöntötte Ústí nad Labem egyik külvárosát

2013. június 5. - 08:17 | Külföld

Elöntötte a megáradt Elba szerdára virradóra az észak-csehországi Ústí nad Labem egyik külvárosát - jelentette szerdán a cseh közszolgálati televízió. A Strekov nevű városrész lakosait már korábban evakuálták.

A Strekovot védő mobilgátak tízméteres vízállásra vannak méretezve, de az áradat átbukott rajtuk, és kora reggel az Elba vízszintje Ústí nad Labemnél már mintegy 30-40 centiméterrel meghaladta ezt a szintet.

Az Elba másik partján a víz már elöntötte a város vasútállomását és néhány környező utcát. A városközpontot homokzsákokból emelt gátakkal védik.

Hidrometeorológiai számítások szerint az Elba vize Ústínál szerda este tetőzik, várhatóan mintegy 11,5 méteres szinten. Ez a vízállás a várakozások szerint 40 centiméterrel lesz alacsonyabb az eddigi legnagyobb, 2002-es árvízkor mért értéknél.

Helyi illetékesek közlése szerint a százezres városból mintegy 3700 embert telepítettek ki.

A városban nagyon feszült, zavaros a helyzet, mert az Elbán átvezető két közúti híd le van zárva, és a két oldal közötti közlekedést csak a vasúti hídon járó speciális szerelvény biztosítja.

"Rossz hír, hogy a vízfolyás lelassult. Számunkra ez azt jelenti, hogy az Elba magas vízállása valószínűleg a hét végéig fennmarad" - nyilatkozta Romana Macová, a város szóvivője.

Hasonlóan bonyolult a helyzet az Ústítól északra fekvő Decínben is. Az Elbán átívelő híd ott is le van zárva, a folyó melletti utcák, utak víz alatt vannak.

Mindkét város kizárólag a Prága-Drezda autópálya felől közelíthető meg. Az Elba menti közutakat már kedden lezárták, mert nagyrészt víz alatt vannak.

Nagy nyomás alatt van a Prágától északra a Moldva és az Elba összefolyásánál fekvő Melník. A városban ugyan a folyó vízszint kedd este már tetőzött, de a kikötőt védő töltésen át egyre inkább szivárog a víz, és félő, hogy a gátak nem bírják ki a nagy nyomást. A vízszint ugyanis csak nagyon lassan csökken.

Ugyanakkor Prágában a helyzet kezd rendeződni. Szerda reggel megnyitottak öt korábban lezárt metróállomást is, de a tömegközlekedés továbbra is kaotikus. A déli külvárosok változatlanul víz alatt vannak, a vízszint alig csökken.

(MTI)

Címkék: árvíz 2013