Észak-Korea tárgyalási ajánlatot tett, Szöul azonnal elfogadta

2013. június 6. - 17:30 | Külföld

Észak-Korea váratlanul hivatalos tárgyalási ajánlatot tett csütörtökön Dél-Koreának a megromlott viszony rendezése érdekében; az ajánlatot Szöul szinte azonnal elfogadta, és azt javasolta, hogy a jövő héten tartsanak miniszteri szintű megbeszélést a dél-koreai fővárosban.

A két Korea békés újraegyesítéséért felelős phenjani bizottság közleményében tudatta, hogy a 2000. június 15-én elfogadott közös nyilatkozat jubileuma alkalmából, a kétoldalú kapcsolatok rendezése érdekében kész kormányszintű tárgyalásokat folytatni Szöullal egy sor kérdésről, így a közösen működtetett keszongi ipari park újbóli működtetéséről, amelyet Phenjan áprilisban közepén blokád alá vont, majd kiürített.

Az együttműködés jelképévé vált, a fegyvermentes övezettől északra fekvő keszongi parkban 123 dél-koreai vállalat alkalmazott 53 ezer észak-koreai munkást.

Phenjan arról is hajlandó tárgyalni, hogy dél-koreai turisták ismét felkereshessék a Kumgang-hegyen (Gyémánt-hegy) lévő üdülőövezetet, amely korábban helyszíne volt az 1950-1953-as koreai háborúban szétszakított családok és rokonok találkozóinak. A két ország 1997 óta több mint tíz éven át szervezett túrákat az üdülőövezetbe, és ez is a két ország közti megbékélés egyfajta jelképévé vált. A dél-koreaiak turistaútjai 2008 júliusáig tartottak, akkor egy észak-koreai járőr lelőtt egy dél-koreai asszonyt, aki a tiltott övezetbe tévedt.

Észak-Korea azt is javasolta a dél-koreai kormánynak és civil szervezeteknek, hogy együtt ünnepeljék meg a 2000. június 15-én elfogadott nyilatkozatot, amely Phenjan szerint "történelmi dokumentum", és megnyitotta az utat a megbékélés, illetve a Észak és Dél közötti együttműködés előtt. A nyilatkozatot Kim De Dzsong akkori dél-koreai államfő és Kim Dzsong Il néhai észak-koreai vezető történelminek mondott csúcstalálkozóján fogadták el, és a két ország közeledésének kezdetét jelentette.

Phenjan szerint ha Szöul elfogadja a tárgyalási ajánlatot, akkor helyreállítják a vöröskereszt által létesítette forródrótot is, azt a telefonvonalat, amelyet a két ország közötti általános kommunikációra, valamint a segélyszállítmányokról és a szétszakított családok találkozóiról folytatott egyezkedésre használtak. A kommunikációs vonalat azután szakította meg Észak-Korea, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok március elején közös két hónapos tengeri hadgyakorlatot kezdett a térségben, és Szöul elítélte a februárban végrehajtott harmadik észak-koreai atomrobbantást.

Phenjan felajánlotta Szöulnak, hogy meghatározhatja a tárgyalások helyét és időpontját. Felszólította arra, hogy a bizalom helyreállítása és a kapcsolatok rendezése érdekében fogadja el a javaslatot.

Röviddel a bejelentés után a dél-koreai kormány üdvözölte és elfogadta a tárgyalási ajánlatot. Ju Kil Dzse dél-koreai országegyesítési miniszter azt javasolta, hogy a jövő héten szerdán Szöulban tartsanak miniszteri szintű megbeszélést a Phenjan által felvetett problémákról. Ju felszólította Észak-Koreát, hogy a tárgyalások előkészítése érdekében nyissa meg újra a kommunikációs csatornákat.

"Remélem, hogy a tárgyalások lehetőséget teremtenek a Korea-közi kapcsolatok fejlődésére a kölcsönös bizalom jegyében" - mondta a tárcavezető.

(MTI)

Címkék: béketárgyalások