Helyreállítja Phenjan a két Korea közti forródrótkapcsolatot

2013. június 7. - 10:41 | Külföld

Észak-Korea helyreállítja a Dél-Koreával létesített forródrótkapcsolatát, amelyet a kétoldalú feszültség növekedésének idején, márciusban szakított meg.

A forródrótot, amely hivatalosan humanitárius célokat szolgál, diplomáciai kapcsolatok hiányában hozták létre rendkívüli fejlemények esetére, de három hónappal ezelőtt Phenjan megszüntette rajta a kommunikációs lehetőséget.

Észak-Korea csütörtökön - a 2000. június 15-én elfogadott közös nyilatkozat közelgő évfordulójára hivatkozva - váratlanul hivatalos tárgyalási ajánlatot tett Dél-Koreának a megromlott viszony rendezése érdekében. Az ajánlatot Szöul szinte azonnal elfogadta, s azt javasolta, hogy a jövő héten tartsanak miniszteri szintű megbeszélést a dél-koreai fővárosban.

Ez utóbbival viszont a pénteki jelentések szerint Észak-Koreának fenntartásai vannak. Phenjan szerint a miniszteri találkozó előtt szakértői egyeztetést kellene tartani, és nem Szöulban, hanem a határövezetben fekvő keszongi parkban. Ezt a megbeszélést Észak-Korea elképzelései szerint már vasárnap megtarthatnák.

Dél-Korea pénteken erre válaszul azt kezdeményezte, hogy a szakértői szintű találkozót tartsák inkább Panmindzsonban, a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben. A béke városának is nevezett településen keresztül halad az a forródrót, amely működésének a felújítását éppen most jelentette be Phenjan.

(MTI)

Címkék: béketárgyalások