Döbbenet: lecsapott a rendőrség a cseh kormányra! PERCRŐL PERCRE

2013. június 13. - 13:39 | Külföld

Példátlan méretű letartóztatásokat hajtott végre szerda este és csütörtökön a cseh rendőrség elit alakulata: a letartóztatottak között van Jana Nagyova, a Miniszterelnöki Kabinet vezetője, Ondrej Páleník a Stratégiai Alapok Osztályának vezetője, Petr Tluchoř és Ivana Fuksa (ODS) kormánypárti politikusok. A hírek szerint a rendőrök a Kormányhivatal több helyszínén is beavatkoztak - írja a Csehszlovák Kém.

Csehország utóbbi két évtizedes történetében példa nélküli álló rendőri akcióról van szó, amelynek célját hosszú órákkal az akció megindítása után sem közölték.

Az akcióban több száz rendőr, kommandós vesz részt. A cseh média, beleértve a közszolgálati médiát is, gyakorlatilag reggel óta kizárólag csak ezzel a témával foglalkozik.

Különböző források szerint az őrizetbe vettek száma elérheti a harmincat is. Eddig egyebek között a következő nevek váltak ismertté: Jana Nagyová, a miniszterelnök kabinetfőnöke, Lubomír Poul, a kormányhivatal igazgatója, Milan Kovanda, a katonai hírszerzés főnöke, Ondrej Páleník, a katonai hírszerzés volt főnöke, Petr Tluchoř, az kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) volt képviselőházi frakcióvezetője, Ivan Fuksa volt mezőgazdasági miniszter, Roman Boček volt agrárminiszter-helyettes.

A politikusok - kormányoldal és az ellenzék egyaránt - azt állítják, a rendőrség őket sem tájékoztatta, s ők is csak a sajtóból tájékozódnak. Általános a vélemény, hogy rendkívül súlyos belpolitikai helyzet alakult ki, s bárhogy is végződik az ügy, politikai földrengést okoz.

Az ellenzék a kormány lemondását és előre hozott választásokat követel. Bár Petr Nečas miniszterelnök délután kijelentette, nem követett el bűncselekményt, s nem mond le, helyi megfigyelők szerint a kormány bukása nem zárható ki.